MonPlaneta
Els nostres pensaments alteren com percebem el tacte

Un experiment dut a terme per investigadors de la Universitat del Ruhr – Bochum, a Alemanya, afirma que els nostres pensaments alteren la manera com sentim el tacte. Els resultats d’aquesta prova, basada en la hipnosi, han estat publicats a la revista ‘Scientific Reports’ i mostren com els processos mentals tenen un efecte clar en la percepció d’aquest sentit.

Essencialment, això vol dir que, si creiem de debò que el nostre dit és cinc cops més gros del que és en realitat, el nostre sentit del tacte millora i, si creiem que és cinc cops més petit, es deteriora. Aquesta prova ha estat feta amb hipnotitzadors professionals i demostra que la nostra percepció del tacte no només depèn sinó que pot ser alterada pel nostre estat mental.

Un experiment amb el mètode de les dues agulles

Els investigadors van mesurar la percepció tàctil de 24 participants fent servir el mètode de discriminació de dos punts, consistent a posar l’índex relaxat en un aparell on hi ha dues agulles que el toquen constantment. Si estan prou separades, és fàcil saber que t’estan tocant dues a la vegada però, si estan més a prop, es pot pensar que només n’és una. La distància entre notar-ne una i dues és anomenat el llindar de discriminació i, en condicions normals, és estable per a cada persona.

El mètode de les dues agulles és molt emprat per veure la finesa del sentit del tacte| RUB Nelle
El mètode de les dues agulles és molt emprat per veure la finesa del sentit del tacte| RUB Nelle

Els investigadors, però, van mirar d’esbrinar si aquest llindar es podia modificar activant un pensament articulat verbalment. Així, es van fer servir dues frases: “imagina que el teu dit és cinc cops més petit” i “imagina que el teu dit és cinc cops més gros”, fent servir la suggestió mitjançant la hipnosi. Durant l’estat hipnòtic, es va fer creure als mateixos participants primer una instrucció i després l’altra, amb proves després de cadascuna. A més, també se’ls va fer la prova dels dos punts en condicions normals i durant la hipnosi però sense suggestió per poder-ho comparar.

Resultats sorprenents

El llindar de discriminació en l’estat hipnòtic sense suggestió i en condicions normals no va canviar, indicant que l’hipnosi, per sí sola, no produïa cap canvi. Amb la suggestió, en canvi, es van observar canvi importants. Quan el pacient creia que el seu dit era més gros, el llindar millorava i podien detectar les dues agulles amb molta més precisió; quan creia que era més petit, en canvi, empitjorava i calia més distància perquè ho fessin.

Tot plegat, creuen els investigadors, demostra clarament que les creences modifiquen les percepcions. Uns resultats que poden resultar polèmics per a alguns científics però que van en la línia d’altres estudis que mostren com, realment, les nostres creences afecten com experimentem el món que ens envolta.

Més notícies
Els tentacles dels pops poden tastar tot allò que toquen

Descobreixen com ho fan pops i calamars per ‘tastar’ amb els tentacles

Tenen proteïnes ultraespecialitzades que els permeten sentir els sabors amb el tacte
:  - Mobile
Aquest aparell pot embolcallar un nervi i calmar el dolor fent servir el fred | Northwestern University

Dissenyen un dispositiu electrònic que alleuja el dolor

Fa servir el refredament per evaporació per impedir que les senyals dels nervis arribin al cervell
:  - Mobile
Un dels dos generadors d'olors desenvolupats per fer-los servir en experiències de realitat virtual | Nature Communications

Creen generadors d’olors portàtils per a experiències de realitat virtual

Un d'ells s'enganxa sota el nas i l'altre és una màscara tova
:  - Mobile
La vista ens pot jugar males passades però estudiar-les permet entendre'n el funcionament | Pxfuel

Els ulls poden enganyar el cervell

Un nou estudi revela detalls sobre el funcionament de la vista que poden ser molt importants
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa