MonPlaneta
Les morts per Covid-19 al món superen els cinc milions de persones
  • CA

La pandèmia de Covid-19 ha causat la mort de més de cinc milions de persones arreu del món en els dinou mesos que fa que dura, segons afirma la Universitat Johns Hopkins. La xifra real, a més, podria ser molt més alta, ja que hi ha països que o bé no tenen els mitjans per fer un recompte correcte de morts o bé han maquillat les xifres per dissimular les errades dels seus governs. Així, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) creu que els morts podrien haver estat entre 10 i 15 milions. Pel que fa al número de casos confirmats d’infecció per SARS-CoV-2, el total s’apropa als 250 milions de persones.

El país amb més morts declarades per Covid-19 és els Estats Units, amb gairebé 750.000 persones, seguit del Brasil, amb més de 605.000 i l’Índia, que supera els 450.000. Malgrat tot, com dèiem, les morts a casa i a comunitats rurals i aïllades podrien haver fet que moltes morts més no apareguin en aquest recompte. Les vacunes, però, sembla que estan tenint l’efecte esperat: si entre els tres milions de morts i els quatre es van trigar només 90 dies, entre els quatre i els cinc se n’han trigat 110.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus

Tot i això, l’OMS alerta que la pandèmia no s’ha acabat, ni molt menys, posant com a exemple els països europeus amb menys ràtio de vacunació, on les infeccions i les morts estan tornant a pujar ràpidament. Rússia, per exemple, va arribar al seu màxim de casos i morts la setmana passada i, de fet, 100.000 del darrer milió de morts han estat en aquest país. Bulgària i Romania, tot i ser molt més petits, tenen ràtios de vacunació molt baixes i, per això, algunes de les xifres de morts per Covid més altes del món.

A dia d’avui s’han posat més de 7.000 milions de dosis de les diverses vacunes contra la Covid-19, però la diferència entre països rics i pobre és esfereïdora. Segons el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, amb una distribució equitativa de les vacunes tots els països del món ja haurien immunitzat el 40% de la seva població, però la desigualtat en l’arribada i l’administració de les dosis està ajudant a que la pandèmia trigui més a desaparèixer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa