MonPlaneta
La melatonina pot reduir les tendències autolesives en persones joves

La melatonina, una hormona natural que regula el cicle del son i la vigília, podria reduir les tendències autolesives en persones joves. Com explica un equip d’investigadors a la revista ‘Journal of Child Psychology and Psychiatry’, hi ha una relació coneguda entre els problemes del son, la depressió i les autolesions, i és per això que aquest compost podria ser una alternativa més segura que altres fàrmacs per tractar els problemes del son, que tenen risc de crear dependència, entre d’altres.

Un estudi en 25.000 infants i adolescents

Fent servir dades recollides a Suècia, es van identificar més de 25.000 infants i adolescents d’entre 6 i 18 anys que van prendre melatonina entre 2006 i 2013, un moment en què en aquell país només es podia aconseguir en recepta, de manera que es disposen dades de tots els qui en prenien. Els investigadors es van fixar en les lesions accidentals i intencionades en l’any abans i després de començar a prendre melatonina i també si els pacients tenien diagnosticat algun problema psiquiàtric.

Tot i que els estudis observacionals normalment fan servir dos grups diferents de persones, en aquest cas les que prenen i les que no prenen melatonina, les diferències entre ells podrien deure’s a factors genètics, familiars i psiquiàtrics. Així doncs, per compensar-ho, els autors d’aquest treball van dissenyar-lo de manera que cada persona és comparada amb ella mateixa quan prenien i quan no prenien melatonina.

Una reducció molt important

Així, es va observar com les lesions accidentals tenien lloc de manera semblant en un cas o en l’altre mentre que les autolesions i enverinaments, en canvi, van augmentar poc després de la recepta de la melatonina i es van reduir a la meitat durant els mesos posteriors a l’inici del tractament. Segons els autors, l’augment inicial es podria deure als símptomes que van dur a la visita al metge en què es va receptar la melatonina. Una altra dada important, a més, és que les noies eren uns 5 cops més propenses a autolesionar-se que els nois, de manera que la reducció gràcies a la melatonina va ser molt més important en elles.

Pel que fa als diagnòstics psiquiàtrics, un 87% dels participants a l’estudi n’havien rebut un. El mes habitual era el trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), seguit de l’ansietat, la depressió i trastorns de l’espectre autista. La reducció en les autolesions, a més, va ser especialment gran en noies adolescents amb problemes d’ansietat o depressió. Això va fer pensar que els medicaments emprats per tractar aquests problemes podrien haver afectat els resultats. Així doncs, es va repetir l’anàlisi excloent els qui consumien antidepressius, però els resultats van ser molt semblants.

Possibles explicacions

Així doncs, sembla que la melatonina podria ser la responsable directa de la reducció de les autolesions, per bé que no es pot excloure que la teràpia o l’ús d’altres fàrmacs psiquiàtrics hi hagi influït. No obstant això, hi ha diverses raons que podrien explicar aquest efecte de la melatonina. La primera és que les persones prenen millors decisions quan han descansat bé i, per tant, tractar els problemes del son que acompanyen l’ansietat i la depressió pot reduir els pensaments autolesius o decidir no seguir-los quan apareixen.

A més, però, la melatonina també canvia la manera com sentim el dolor, fent-nos menys sensibles, i això també podria reduir la intenció d’autolesionar-se. Finalment, la melatonina podria ser només un aspecte de l’atenció que els joves reben quan tenen problemes del son o d’altres tipus. A més de la psicoteràpia i els fàrmacs, augmentar el seguiment dels pares i els metges també podria influir en el canvi de comportament observat.

Més notícies
Aquest aparell podria permetre restaurar la qualitat del son profund a moltes persones | SleepLoop
Desenvolupen un aparell que estimula i millora el son profund
Es basa en la reproducció de sons específics que modifiquen les ones cerebrals
Quan dormim, el cos es repara i endreça | D.P.
Dormir menys de cinc hores al dia té efectes greus en la salut
Un nou estudi identifica diversos problemes crònics relacionats amb la falta de son
Dormir les hores justes i sense interrupcions és importantíssim per la nostra salut mental i el nostre benestar | Pxhere
Esbrinen quant cal dormir a partir dels 40 per mantenir sa el cervell
Dormir més o menys hores de les recomanades s'associa amb problemes cognitius i de salut mental, segons un estudi
Implant cerebral | Fonds de Dotation Clinatec
‘Curen’ la depressió a una dona amb un implant cerebral
El seu estat va millorar enormement, obrint la porta a continuar investigant en aquest tipus de teràpia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa