MonPlaneta
Una medicina per al cor també pot servir per tractar l’alcoholisme

Un fàrmac per tractar problemes del cor i de pressió alta també pot ser útil per a l’alcoholisme, segons un nou estudi publicat a ‘Molecular Psychiatry’. Els assaigs fets als Estats Units amb ratolins, rates i un treball amb humans indica que el medicament, l’espironolactona, podria ajudar a reduir-ne el consum, donant una nova eina per combatre un problema que afecta milions de persones arreu del món.

Un receptor relacionat amb el consum d’alcohol

Tenint en compte que l’alcoholisme pot tenir causes biològiques molt diverses, la cerca de noves opcions de tractament sempre està oberta. Estudis anteriors havien mostrat que els receptors mineralocorticoides, que són al cervell i a altres òrgans i que regulen l’equilibri de fluids i electròlits, podrien jugar un paper important en les ganes de consumir alcohol. De fet, alguns assaigs preclínics apunten que un augment dels senyals d’aquests receptors contribueix a un major consum d’alcohol.

pastilles medicament
El tractament de problemes cardiovasculars va tenir efectes inesperats en el consum d’alcohol | MaxPixel

Resultats molt prometedors

Aquest darrer estudi volia aprofundir més en el coneixement d’aquest mecanisme i ha provat l’espironolactona, un medicament que, entre d’altres efectes, bloqueja els receptors mineralocorticoides, i que es fa servir com a diürètic i també per tractar la pressió alta i altres problemes cardiovasculars.

En els experiments amb rates i ratolins alcoholitzats, els investigadors van observar que l’espironolactona reduïa el consum d’alcohol tant en mascles com em femelles sense causar problemes de moviment ni de coordinació i sense que el seu consum d’aliments ni d’aigua variés. Alhora, l’anàlisi d’una gran base de dades per comprovar si hi havia hagut canvis en el consum d’alcohol d’humans després que se’ls receptés aquest medicament va apuntar a una correlació significativa, especialment en les persones que consumien nivells perillosos o alts d’alcohol abans de començar el tractament.

Els investigadors consideren molt prometedors els resultats que han obtingut que obren la porta a dur a terme assaigs controlats en humans per assegurar tant l’efectivitat com la seguretat d’un tractament amb espironolactona, a més de fer més estudis per entendre exactament per què es produeix aquesta reducció.

Més notícies
El trastorn d'ansietat s'acostuma a tractar amb benzodiazepines, que poden tenir efectes secundaris seriosos | Pixabay

Un medicament contra l’alcoholisme pot servir per tractar l’ansietat

El disulfiram ha demostrat que té uns beneficis semblants als del diazepam sense els seus efectes secundaris
:  - Mobile
Un dels respiradors de la UCI per a pacients de coronavirus

Un medicament contra l’alcoholisme pot prevenir efectes greus de la Covid

El disulfiram, que produeix ressaques fortíssimes si es consumeix alcohol, podria protegir de lesions pulmonars i embòlies
:  - Mobile
Pxhere

Afirmen que han aconseguit fer cervesa sense alcohol amb gust de cervesa

Una empresa biotecnològica danesa diu que ha aconseguit mantenir-ne el sabor
:  - Mobile
Cocaïna | Pxfuel

Descobreixen per què alguns consumidors de cocaïna s’hi enganxen i altres no

"Només" una de cada cinc persones s'hi torna addicta, i la serotonina hi té un paper molt important
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa