MonPlaneta
Un medicament contra la Covid podria estar accelerant la mutació del virus
  • CA

El molnupiravir, un dels medicaments més emprats contra la Covid-19 podria estar accelerant la mutació del virus que la causa. Segons afirma un equip d’investigadors en un article prepublicat a ‘medRxiv’, un estudi en més de 13 milions de seqüències mutades del SARS-CoV-2 hi ha trobat clarament la signatura del molnupiravir, i ja hi ha experts que demanen que sigui retirat immediatament de la circulació.

Un medicament aprovat fa un any

El fàrmac, desenvolupat pel gegant farmacèutic Merck, funciona introduint tot un seguit de mutacions al genoma viral que ajuden a eliminar la infecció, i va ser aprovat a diversos països entre finals de 2021 i principis de 2022, inclosa la Unió Europea, després que els estudis clínics indiquessin que reduïa les hospitalitzacions i les morts en persones que tenien risc de patir un cas sever de Covid.

El fàrmac va ser aprovat molt ràpidament després que els assaigs en demostressin l'efectivitat | Merck
El fàrmac va ser aprovat molt ràpidament després que els assaigs en demostressin l’efectivitat | Merck

Línies molt mutades del virus

Aquest darrer treball, però, apunta que el fàrmac també ha impulsat l’evolució del virus amb moltes mutacions, algunes de les quals poden propagar-se a altres persones. El que no és tan clar, però, és que això sigui realment preocupant. Al cap i a la fi, la majoria de mutacions que pateixen els organismes vius tenen tendència a perjudicar-los però, en alguns casos, podrien ajudar el SARS-CoV-2 a ser més transmissible o a esquivar les defenses del cos humà.

Un dubte raonable que ha estat demostrat

La probabilitat, però, havia estat apuntada per alguns investigadors, i ara s’ha pogut demostrar que el molnupiravir és el causant d’algunes mutacions genètiques de la Covid que es va anar fent cada cop més prevalents, especialment en els països on s’estava fent servir el medicament. A més, en algunes de les línies evolutives que tenien la marca del molnupiravir, es va veure que eren capaces de propagar-se. Totes aquestes afirmacions, però, han estat negades per Merck. A través d’un comunicat, les considera “circumstancials” i “sense proves”.

La farmacèutica Merck es desmarca dels resultats d'aquest estudi
La farmacèutica Merck es desmarca dels resultats d’aquest estudi

Es desconeix l’abast del perill que pot suposar

Sembla clar, però, que no és el cas, i que el molnupiravir està produint alguns virus molt mutats i que es poden propagar. Si això només crea virus febles que no poden anar gaire lluny o si podria originar noves variants perilloses, però, és tot un altre assumpte. El SARS-CoV-2, fet i fet, muta molt per sí sol, com s’ha pogut veure d’ençà que va començar la pandèmia. En tot cas, caldrà veure què aporta la revisió d’aquest estudi i els que es facin posteriorment per tenir clar si tot plegat és una falsa alarma, una curiositat o un perill seriós.

Més notícies
Investigadors en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica | ACN
Pfizer permetrà fabricar la seva píndola anti-Covid a 95 països pobres
La farmacèutica ha arribat a un pacte amb l'ONU i renuncia als seus drets, permetent que el tractament arribi a la meitat de la població mundial
Medicament | Pixnio
Curar la Covid amb una sola píndola al dia podria ser una realitat d’aquí a pocs mesos
Hi ha tres antivirals en fase d'assaigs que han donat resultats prometedors en reduir símptomes i contagis
La píndola antiCovid de Pfizer redueix morts i ingressos en un 89%
Els assaigs clínics s'han fet en població vulnerable i s'espera que el medicament sigui aprovat tan ràpidament com el de Merck
Un test ràpid d'antígens de Covid-19 | ACN
Una de cada 10 persones del món podria acabar patint Covid persistent
Ho afirma un estudi que recorda que, actualment, ja hi ha almenys 65 milions de casos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa