MonPlaneta
Un medicament contra el colesterol pot servir per combatre la metàstasi

Un fàrmac existent, que es recepta per reduir els nivells de colesterol, podria ajudar a combatre el càncer. Un nou estudi, publicat a la revista ‘Clinical and Translational Medicine’, ha arribat a aquesta conclusió després de veure que les estatines, com s’anomena aquest medicament, tenen la propietat d’inhibir un gen que promou la metàstasi i que, per tant, podrien ajudar a frenar la que, de fet, és la causa principal de les morts per aquesta malaltia.

La causa d’això és que, a vegades, les cèl·lules cancerígenes s’escampen a altres parts del cos al principi del procés, quan el tumor primari encara és molt petit i encara no ha estat detectat. Així, encara que el primer s’extirpi, el càncer acaba reapareixent. Entendre el mecanisme de la metàstasi, doncs, és molt important: les cèl·lules canceroses han de trencar la membrana extracel·lular del tumor per, després, passar als vasos limfàtics o sanguinis, que les transportaran a altres indrets del cos on començaran a proliferar.

Cèl·lules canceroses al colon | NIH
Cèl·lules canceroses al colon, les primeres on es va identificar el gen MACC1 | NIH

Un gen clau en la metàstasi

Fa uns anys que es va descobrir un element molt important d’aquest procés en el càncer colorectal: el gen MACC1. Quan les cèl·lules canceroses l’expressen, millora la seva capacitat de multiplicar-se, de desplaçar-se pel cos i d’envair altres teixits. Així doncs, és un factor clau de la metàstasi i també un biomarcador del creixement d’un tumor que, a més, no és exclusiu dels colorectals sinó de molts altres tumors sòlids com els gàstrics, de fetge o de pit.

L’expressió d’aquest gen, però, resulta que pot ser inhibit, cosa que atura el progrés de la metàstasi, gràcies a les estatines, que normalment es fan servir per reduir els nivells de colesterol. Aquest descobriment ha estat fet gràcies a que, a més de la cerca de nous medicaments, una part de la investigació està dedicada a trobar noves aplicacions a medicaments coneguts. En el cas de les estatines, es va demostrar que set tipus diferents funcionaven com a inhibidores de l’expressió del gen MACC1, tot i que en graus diferents, tant en cultius de cèl·lules canceroses com en ratolins.

pastilles medicament
Les estatines feia temps que es feien servir sense saber que són capaces d’aturar la metàstasi | MaxPixel

Un fàrmac que salvava vides sense que ho sabéssim

Aquests resultats en un medicament tan emprat van fer pensar, és clar, que els seus efectes ja es devien haver notat. En revisar les dades de 300.000 pacients a qui s’havien receptat estatines, els investigadors va comprovar com la incidència del càncer era la meitat que en la població general. Prendre’n de manera preventiva, però, podria tenir efectes secundaris negatius, ja que continua sent un medicament que, fins ara, era receptat per a una dolència concreta. Aquest descobriment, però, obre la porta a fer assaigs clínics i, si els resultats es confirmen, donar una nova utilitat de manera molt ràpida a un fàrmac que ja ha passat la resta de controls de seguretat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa