MonPlaneta
La manera com naixem pot alterar l’efectivitat de les vacunes
  • CA

La manera com neix una persona, és a dir, si és per part vaginal o per cesària, pot tenir un efecte important en l’efectivitat de les vacunes. Segons un estudi elaborat per científics escocesos i neerlandesos, el sistema immunològic de les persones que han nascut d’aquestes dues maneres respon de manera diferent a les vacunes. Així, segons expliquen en un article publicat a ‘Nature Communications’, els nadons nascuts per part vaginal tenien el doble d’anticossos després de les vacunes rebudes durant la infantesa.

Segons sembla, aquesta diferència es deu als bacteris que colonitzen el nostre cos quan naixem, és a dir, al nostre microbioma. Tot i que els nadona nascuts per cesària també en tenen, potser els suplements probiòtics o alguna vacuna extra ajudarien a posar les seves defenses al nivell dels nadons nascuts per part vaginal. Al cap i a la fi, tots aquests microorganismes serveixen per entrenar el nostre sistema immunològic al principi de la vida.

La vacunació contra el tètanus podria proporcionar-nos una estratègia molt útil per combatre els càncers més difícils de tractar | Pixnio
La reacció del sistema immunològic dels nadons a les vacunes és diferent segons com han nascut | Pixnio

La importància dels microbis de la vagina materna

En el cas de néixer per part vaginal, els primers microbis que troba un nadó són els de la vagina de la seva mare. En canvi, si es neix per cesària, els primers integrants del microbioma del nadó són els que viuen a la pell de les persones, a l’hospital o a casa. Això podia influïr en el sistema immunològic dels nadons, i és per això que els investigadors van seguir el microbioma de 120 nadons durant el seu primer any de vida.

Els resultats apunten que els bacteris Bifidobacterium i Escherichia coli –de què només algunes soques són perilloses– són molt més abundants en els infants nascuts per part vaginal i que, gràcies a ells, les primeres vacunes que rebien produïen una resposta molt més efectiva per part del seu sistema immunològic. Aquesta és, de fet, una de les moltes coses que determina el nostre microbioma i, especialment, el dels nadons.

Diversos tipus de bacteris intestinals | Human Microbiome Project
Diversos bacteris que formen part del nostre microbioma | Human Microbiome Project

Una diferència rellevant per tenir cura dels nadons

Aquests bacteris alliberen uns compostos químics que fan que les defenses s’activin en rebre la vacuna i, sense ells, o amb menys quantitat, es produeixen menys anticossos. Això no vol dir, és clar, que els nadons nascuts per cesària no responguin bé a les vacunes sinó, simplement, que hi responen menys. Tot i això, sembla que hi ha alternatives com les esmentades –probiòtics o més dosis de les vacunes– que podrien donar-los el mateix nivell de protecció.

Més notícies
No tothom reacciona de la mateixa manera a una vacuna, especialment pel que fa a la protecció que ofereix
Un estudi analitza per què les vacunes funcionen diferent en cada persona
Els resultats poden ser molt importants per al seu desenvolupament i administració
La immunoteràpia consisteix a ajudar el nostre cos a combatre virus, bacteris o càncers | NIH
Un microbioma sa millora la resposta a la immunoteràpia en el melanoma
L'estudi més gran fet fins ara ha confirmat aquesta vinculació que ja havien apuntat treballs anteriors
La manera com es menja és important
La competència entre els bacteris dels nostres intestins és beneficiosa per a la salut
Tenir cura de la nostra dieta ajuda a mantenir una varietat suficient al microbioma i a evitar malalties com l'obesitat o la diabetis
Aliments típics de la dieta mediterrània
La dieta mediterrània millora el microbioma i allarga la vida
Un nou estudi afirma que amb només un any de seguir aquesta dieta els efectes són perceptibles en les persones d'edat avançada

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa