MonPlaneta
Les vacunes no arribaran als països més pobres del món fins el 2023
  • CA

Els habitants dels països més pobres del món encara trigaran dos anys més a ser vacunats contra la Covid-19. A dia d’avui, només un 1% de la població d’aquests estats ha rebut, com a mínim, una dosi, mentre la resta està anant principalment als països més rics del món. Aquesta és la conclusió a què arriba un article a la revista ‘Nature’ que examina l’estat i el ritme de les vacunacions en un moment on, a l’Àfrica, els contagis estan pujant ràpidament. Si per vacunar el 70% de la població mundial calen uns 11.000 milions de dosis de la vacuna, actualment se n’han administrat 3.200 milions, cosa que voldria dir que, a final de 2021, s’arribaria als 6.000 milions, més de la meitat de les necessàries. No obstant això, i malgrat les promeses dels països rics –excepte la Xina, que ha enviat 30 milions de dosis a 59 països–, no sembla que l’arribada de les vacunes als llocs més desafavorits del planeta hagi d’arribar aviat, ni enviant-les ni produint-se en origen, i això és, en gran part, culpa dels mateix països rics.

La Unió Europea i els Estats Units, per exemple, prohibeixen exportar tant les vacunes com els ingredients per fabricar-les, obligant a complir les seves obligacions abans de treure ni una sola dosi a l’estranger. A l’Índia, per la seva banda, fabricant d’un 60% de les dosis que es fan al món, les exportacions estan prohibides des del mes de febrer per vacunar la seva població davant les noves onades de contagis de Covid-19, deixant els Estats Units com a principal responsable de la fabricació i enviament dels vaccins arreu del món. Al mateix temps, a Àfrica, on les vacunes no arriben, les infeccions estan pujant a un ritme d’entre el 25 i el 40% setmanal. Tot i que volen comprar dosis, no poden, ja que els països rics sempre estan disposats a pagar més que ells i, per tant, els deixen els darrers de la cua. Entre febrer i maig només van rebre 18,2 milions dels 66 milions de dosis que esperaven que arribessin a través de COVAX, l’esforç internacional per enviar vacunes als països més pobres del món.

Vials amb un adhesiu que diu
Vials amb un adhesiu que diu “COVID-19 / Vacuna contra el coronavirus / només per injecció” i una xeringa davant del logotip de Moderna | ACN

Així doncs, sembla que la lluita contra la Covid, si més no en algunes zones del món, va per a molt llarg. El problema afegit, és clar, és que els contagis augmenten la probabilitat que hi hagi mutacions i, a un ritme tan alt com l’actual, podria ser qüestió de temps que n’aparegués alguna encara pitjor que la Delta i contra la qual les vacunes actuals no tingui cap eficàcia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa