MonPlaneta
Les trombosis, més comunes entre infectats per Covid que entre vacunats
  • CA

Les trombosis són més comunes entre les persones infectades pel virus de la Covid-19 que no pas entre les persones vacunades amb les vacunes de Pfizer i AstraZeneca. Així ho conclou un estudi de l’IDIABPJGol que ha comparat la incidència d’aquest problema de salut que hi havia abans de la pandèmia i la que hi ha entre persones que han patit Covid-19 o que han estat vacunades.

Xifres 10 vegades superiors a les esperades

Els resultats mostren que, en total, s’han detectat 313 casos de tromboembolisme venós durant els 21 dies posteriors a rebre la primera dosi de Pfizer, xifra que està per sobre dels 264 que s’esperaven. No obstant això, les xifres van ser 10 vegades superiors entre les persones infectades pel SARS-CoV-2, arribant als 630 casos davant dels 61 que s’esperaven.

Pel que fa als casos després de la segona dosi de Pfizer i de la primera d’AstraZeneca, van ser iguals o inferiors als esperats. En el cas del tromboembolisme arterial, les taxes també van ser semblants a les esperades en el cas de totes dues vacunes però en canvi, en les persones amb Covid-19, van ser 10 vegades superiors, amb 683 casos davant dels 165 que s’esperaven.

ACN
L’estudi ha estudiat les taxes d’incidència d’aquests accidents circulatoris entre persones vacunades i infectades amb les xifrs anteriors a la pandèmia | ACN

Pel que fa a la trombocitopènia, després de la primera i la segona dosis de Pfizer i després de la primera d’AstraZeneca es van observar entre 1,3 i 1,5 vegades més de casos dels esperats però en canvi, entre els infectats per Covid, la taxa va ser 5 vegades més alta, amb 2.470 casos davant dels 560 que s’esperaven. A més, aquestes persones van tenir 12 cops més tromboembolismes venosos amb trobocitopènia i cinc cops més tromboembolismes arterials amb trombocitopènia dels esperats.

Un senyal de la importància de la vacunació

Una de les investigadors principals, Elena Roel, conclou que els resultats mostren com les vacunes contra la Covid-19 tenen un perfil de seguretat semblant i que, en canvi, les taxes d’esdeveniments trombòtics van ser molt superiors als esperats en les persones que havien patit la malaltia. Davant d’això, una de les coordinadores del treball, Talita Duarte-Salles, afegeix que els resultats obtinguts reforcen la importància de la vacunació com a eina cabdal per prevenir els efectes adversos de la malaltia.

Més notícies
La vacuna de la grip té alguns efectes a l'hora de protegir-nos de la Covid-19
Vacunar-se contra la grip redueix el risc de patir Covid
Un estudi afirma que redueix especialment les formes més severes de la malaltia
Les infeccions per dengue van caure molt significativament durant les restriccions per la pandèmia
Les mesures anti-Covid van evitar centenars de milers de casos de dengue
Les restriccions del 2020 van tenir efectes molt grans a Amèrica Llatina i el sud-est asiàtic, evitant més de 700.000 contagis
Les defuncions per Covid-19 podrien haver estat tres cops més altes del que afirmen les xifres oficials
Les morts per Covid al món poden ser 18 milions, el triple del que s’afirma
Un equip d'investigadors ha analitzat l'excés de mortalitat a 191 països i afirma que la seva xifra és la real
La pandèmia de Covid va posar el sistema sanitari al límit, especialment durant la primera onada | Cristóbal Castro
El ministeri va comptar 20.000 morts de menys per Covid a la primera onada
La diferència de xifres mostra com d'important és tenir estadístiques oficials de qualitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa