MonPlaneta
La flora intestinal pot ajudar a diagnosticar la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa
  • CA

Els pacients amb malaltia de Crohn tenen una quantitat diferent de bacteris i fongs que formen part de la microbiota intestinal en comparació als que tenen colitis ulcerosa, segons conclou un estudi del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Aquesta quantitat està alterada també respecte les persones sanes. Així, quantificar la microbiota intestinal seria útil per facilitar el diagnòstic correcte dels pacients i oferir el tractament adequat per a la seva patologia. Els investigadors han analitzat els bacteris i fongs que conformen la microbiota intestinal en 294 mostres de femta de pacients amb malaltia de Crohn o colitis ulcerosa, familiars sans d’aquests pacients i persones sanes sense familiars amb malaltia inflamatòria intestinal. Els resultats van ser validats amb mostres de pacients de l’Hospital Universitari de Leuven (Bèlgica). L’estudi s’ha publicat a la revista ‘mSystems’.

Les anàlisis mostren que els pacients amb Crohn tenen menys bacteris que les persones sanes, mentre que en colitis ulcerosa hi ha també una disminució en el número de bacteris però un augment pel que fa als fongs. A més, s’ha observat que quan un pacient amb colitis ulcerosa presenta un brot, s’incrementa encara més la càrrega de fongs. Aquest canvi en l’abundància de microorganismes s’observa també en familiars sans dels pacients, tot i que en menor diferència. Els autors de l’estudi creuen que pot tenir relació amb causes genètiques o al fet de compartir el lloc de residència i tenir estils de vida i alimentació similars al seu familiar. Això podria indicar una certa predisposició a la malaltia, tot i que no necessàriament la desenvoluparan en el futur.

Flora intestinal | Wikimedia Commons
Flora intestinal | Wikimedia Commons

La responsable de la línia de recerca de Microbiota Intestinal del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VIHR, la doctora CHaysavanh Manichanh, ha explicat que combinant la informació sobre la microbiota amb les dades clíniques dels pacients s’obtindrà una gran capacitat per discriminar la malaltia de Chron i colitis ulcerosa i ajudarà tant al diagnòstic de la malaltia com a predir brots. Mannichanh ha afegit que per conèixer quins bacteris hi ha en l’intestí i la fisiopatologia de la malaltia és necessari fer una seqüenciació d’algunes regions de l’ADN de tots els microorganismes. En aquest sentit, ha dit que això és factible quan es parla de recerca al laboratori però molt complicat d’aplicar a la clínica perquè arribi ràpidament als pacients. En canvi, la realització d’una PCR quantitativa és “molt més fàcil i adaptable” a un àmbit clínic.

L’objectiu dels investigadors és validar aquests resultats amb un gran número de mostres, ja que la gran variabilitat de microbiota entre persones fa necessari una anàlisi a gran escala, incloent pacients amb diferents graus d’afectació i diferents llocs del món. Això requerirà de la col·laboració de centres internacionals que treballin en aquest camp. La malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa són dues malalties que s’inclouen en el terme de malaltia inflamatòria intestinal. Ambdues es caracteritzen per la inflamació intestinal, però mentre que la colitis ulcerosa es limita al còlon i els canvis inflamatoris apareixen sobretot en la capa interna de l’intestí (mucosa), la malaltia de Crohn pot afectar qualsevol tram del tracte digestiu i a tot el gruix de la paret intestinal. Els primers símptomes poden ser, en els dos casos, la presència de sang en femta, el dolor abdominal i la diarrea, la qual cosa dificulta el diagnòstic diferencial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa