MonPlaneta
La combinació de vacunes diferents contra la Covid pot augmentar la resposta immunològica
  • CA

Una pauta de vacunació combinada contra la Covid-19, consisten en una dosi de la vacuna de Pfizer quatre setmanes després d’una dosi de la d’AstraZeneca, produeix una resposta immunològica més potent que rebre una pauta completa d’aquesta darrera vacuna. Així ho indiquen els resultats de l’estudi Com-COV, dut a terme per la Universitat d’Oxford i que ha comparat diverses pautes de vacunació barrejades entre Pfizer i AstraZeneca. De fet, si la combinació descrita anteriorment és la que ha donat més bons resultats, el cert és que totes les barrejes possibles entre les dues vacunes han provocat concentracions més altes d’anticossos contra la proteïna espiga del SARS-CoV-2, la que forma la seva corona.

Vials amb l'etiqueta
Vials amb l’etiqueta “COVID-19 / vacuna contra el coronavirus / només per injecció” i una xeringa mèdica davant del logotip de Pfizer | ACN

Aquests resultats són un alleujament –i una sort– per als països, inclòs l’estat espanyol, que han ofert alternatives a AstraZeneca per a la segona dosi després que es fes públic que hi havia una possibilitat molt petita que la vacuna provoqués trombes. Les conclusions d’aquest estudi, però, s’han d’agafar amb certa cautela: si bé és cert que apunten a la possibilitat de fer servir pautes mixtes sense problemes en cas de necessitat, no és prou ampli –830 participants– com per justificar un canvia a gran escala de la manera com s’administren les vacunes. L’estudi, a més, ha demostrat que la resposta immunològica més potent no ve de cap de les barreges sinó d’una pauta de vacunació consistent en dues dosis de Pfizer. Així, segons aquest treball, les pautes serien, de més a menys efectives i si hi ha un interval de quatre setmanes entre elles, les següents:

  1. Pfizer – Pfizer
  2. AstraZeneca – Pfizer
  3. Pfizer – AstraZeneca
  4. AstraZeneca – AstraZeneca
 | xx

L’estudi, però, també està investigant sobre les pautes mixtes amb un interval de dotze setmanes entre elles, i cal tenir en compte que la vacuna d’AstraZeneca produeix una resposta immunològica més forta si les dues dosis s’administren de manera més espaiada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa