Un investigador nord-americà, Joseph Dituri, ha batut el rècord de més temps vivint sota l’aigua sense pressurització. Des de fa més de 75 dies, aquest professor de la Universitat del Sud de Florida (Estats Units) és al fons d’un llac de 10 metres de profunditat, i espera continuar sent-hi, com a mínim, fins que en dugui 100.
Una estança batejada en honor a Jules Verne
Tot plegat forma part d’un experiment que va començar el passat 1 de març a l’anomenat Alberg Submarí d’en Jules, una petita cambra batejada en honor a l’escriptor de ciència-ficció Jules Verne i on, el 2014, ja es va establir el rècord anterior de més dies seguits, 73, vivint sota l’aigua sense pressuritzar.

Un experiment per veure com s’adapta el cos
L’objectiu d’aquest experiment és veure com s’adapta el cos humà en un entorn tan extrem, és per això que no hi ha cap sistema que compensi l’augment de pressió sota l’aigua. Així, aquest projecte, anomenat Project Neptune 100, permetrà als investigadors observar la reacció i les conseqüències del seu organisme a una exposició tan prolongada a una pressió superior a la normal, a més dels efectes psicològics de l’aïllament i el confinament i fins i tot de la manca de llum solar.
Dituri continua actiu malgrat les circumstàncies
Això no vol dir, però, que Dituri estigui completament sol. Té contacte amb l’exterior i, de fet, fins i tot continua fent les seves classes d’enginyeria biomecànica a la universitat des del fons del llac. A més, i per evitar els efectes físics de no poder moure’s gaire, i d’una manera semblant a com faria si fos a l’Estació Espacial Internacional, es desperta cada dia a les cinc del matí per fer exercici i s’alimenta de productes rics en proteïnes com ara ous i salmó, per tal que la seva condició física no es deteriori més del que és inevitable per la situació en què es troba.