MonPlaneta
Una impressora de vacunes portàtil podria fer que arribessin a més gent

Investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts, als Estats Units, han inventat una impressora de vacunes portàtil que podria permetre que arribessin a molta més gent, incloses àrees remotes on la manca d’infraestructures ho dificulta. En un article publicat a ‘Nature Biotechnology’, expliquen com és aquest nou aparell mòbil, que afirmen que podria produir centenars de dosis cada dia allà on fossin necessàries, solucionant un gran problema global.

Produir vacunes o i quan faci falta

Normalment, fer arribar les vacunes a alguns llocs del món és difícil, especialment perquè moltes d’elles han de ser emmagatzemades en fred. Gràcies a aquest nou aparell, però, que cap en una taula, es podrien produir dosis ‘in situ’ a qualsevol indret. Així, si hi ha una necessitat sobtada d’una vacuna concreta, com en cas d’un brot d’Ebola, es podrien enviar algunes màquines per vacunar la població ràpidament.

La impressora produeix pegats amb centenars de microagulles que contenen la vacuna i que pot enganxar-se a la pell perquè es dissolgui sense una injeccion tradicional. A més, un cop impreses, les vacunes es poden guardar durant mesos a temperatura ambient. A la primera prova, s’ha fet servir per crear una vacuna d’ARNm contra la Covid-19 que produeix una resposta semblant a la injectada, si més no en ratolins.

La lluita contra l'Ebola pot avançar molt gràcies a les vacunes | UNICEF
La lluita contra l’Ebola pot avançar molt gràcies a les vacunes però hi ha problemes per arribar a tot arreu | UNICEF

Un projecte prometedor

Aconseguir una vacuna termoestable i que no necessiti xeringues, agulles i professionals preparats per administrar-la i que es pugui fabricar ‘al moment’ és un avenç importantíssim. Per aconseguir-ho es van basar en aquest nou sistema de pegats, de la mida d’una ungla, que s’estan desenvolupant per a diverses malalties com la pòlio. El prototip actual pot produir unes 50 vacunes al dia, però les versions futures podrien ser més ràpides.

Gràcies a aquesta màquina, doncs, en el futur es podrien produir vacunes on i quan facin falta, sense que calguin línies de subministraments que arribin fins a l’indret més remot ni tampoc contenidors refrigerats per emmagatzemar-les. Tot i que ara està preparada per produir vacunes d’ARNm, en el futur es vol adaptar perquè en faci d’altres tipus, com ara de proteïnes o de virus desactivat. De fet, el mateix sistema es pot fer servir per elaborar medicaments que s’administrin fàcilment.

Més notícies
No tothom reacciona de la mateixa manera a una vacuna, especialment pel que fa a la protecció que ofereix
Un estudi analitza per què les vacunes funcionen diferent en cada persona
Els resultats poden ser molt importants per al seu desenvolupament i administració
La contaminació atmosfèria redueix la resposta de la vacuna de la Covid-19 | ACN
Demostren que la contaminació redueix l’eficàcia de les vacunes de la Covid
Un estudi d'ISGlobal i I'Institut Germans Trias aporten més evidència sobre els efectes de la pol·lució en el sistema immunitari
Una nova vacuna contra la grip podria protegir-nos de tots els subtipus coneguts fins ara i potser fins i tot d'alguns més | Pixnio
Creen una vacuna experimental contra tots els tipus de grip coneguts
Un equip d'investigadors obre la porta a posar fi a les grans epidèmies d'aquesta malaltia
Vacuna contra la Covid-19 | ACN
Vacunar-se de la Covid protegeix d’infarts i ictus després de la infecció
Un estudi apunta que la immunització redueix el risc d'accidents cardiovasculars causats per la malaltia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa