MonPlaneta
Ideen un nou mètode per identificar i tractar càncers de pulmó agressius

Un equip d’investigadors de l’Hospital Mount Sinai de Nova York (Estats Units) ha presentat un nou mètode que pot identificar i tractar càncers de pulmó agressius en estadi primari. El seu descobriment, que ha estat publicat a la revista ‘Nature Communications’, podria suposar un gran avenç en el tractament de l’adenocarcinoma, el tipus més habitual de càncer de pulmó.

Alguns tumors són difícils de detectar fins i tot amb una tomografia computeritzada | Piqsels
Alguns tumors són difícils de detectar fins i tot amb una tomografia computeritzada | Piqsels

Com conèixer l’agressivitat d’un tumor

Els científics van fer servir un model de xarxa genòmica per determinar la invasivitat dels tumors, és a dir, per distingir els agressius dels anomenats “indolents” que, sovint, no es poden identificar a les imatges d’una tomografia computeritzada. A més, també van determinar quins d’ells podrien respondre als inhibidors de les aurora quinases, unes molècules que tenen la capacitat d’inhibir alguns gens reguladors.

Fent servir com a model un ratolí modificat genèticament, els investigadors van definir quin era el paper d’aquestes molècules en els primers estadis del desenvolupament del càncer de pulmó. A més, van fer uns perfils moleculars molt complets d’aquestes primeres etapes, seqüenciant-ne l’ARN i identificant gens que s’associen a la invasivitat dels tumors.

El desenvolupament de teràpies contra el càncer és un dels camps on s'estan fent més investigacions
El desenvolupament de teràpies contra el càncer és un dels camps on s’estan fent més investigacions

Frenar la propagació a l’inici del càncer

Gràcies a això, es van poder identificar alguns reguladors claus i, alhora, fàrmacs que poden tenir un efecte terapèutic considerable. Si els medicaments es dirigeixen a les vies de senyalització, interrompent-les, es pot reduir la propagació del càncer de pulmó i, per tant, augmentar molt les probabilitats de supervivència. Així és com es van trobar i provar alguns inhibidors de les aurora quinases, que han demostrat que són un tractament efectiu per aturar la progressió del càncer, si més no als models emprats.

El pas següent, és clar, és validar encara més aquests descobriments i fer assaigs clínics en tumors humans. Els propers estudis, a més, també podrien buscar maneres d’invervenir la senyalització de les cèl·lules immunològiques o altres cèl·lules dels voltants del tumor, ja que la progressió del càncer es basa en la interacció entre les cèl·lules del tumor i les que l’envolten.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa