MonPlaneta
Un home torna a caminar gràcies a uns implants cerebrals

Un equip d’investigadors liderats per l’Escola Federal Politècnica de Lausana (EPFL), a Suïssa, ha aconseguit que un home tornés a caminar després de 12 anys gràcies a uns implants cerebrals. Tal com expliquen en un article publicat a ‘Nature’, el pacient, un home holandès de 40 anys que va patir un accident mentre anava amb bicicleta, ara només ha de pensar en moure’s perquè les cames el tornin a obeir, en un gran avenç que s’uneix al que, el febrer de l’any passat, ja van aconseguir a la mateixa EPFL.

Implants al cervell i a la medul·la

Els implants que li han col·locat al cervell i també a la medul·la espinal permeten que el primer enviï senyals inalàmbriques a la segona, fent que torni a reaccionar més enllà del punt on va ser seccionada per l’accident. Així, el pacient no només pot tornar a posar-se dret i a caminar sinó, fins i tot a pujar escales, un cop superat el període d’aprenentatge i adaptació.

Els elèctrodes es comuniquen sense fils amb uns sensors col·locats a un casc extern | EPFL
Els elèctrodes es comuniquen sense fils amb uns sensors col·locats a un casc extern | EPFL

L’operació per instal·lar els elèctrodes es va dur a terme el juliol de 2021 i va consistir a fer dos forats de 5 centímetres de diàmetre al crani del pacient, just a sobre de les regions del cervell que controlen el moviment. Allà se li van col·locar els dos elèctrodes, que capten les senyals cerbrals i les transmeten a dos sensors en una mena de ‘casc’ que el pacient ha de dur per poder caminar.

Un gran èxit que anima a continuar el desenvolupamet

Gràcies a un algoritme desenvolupat pel mateix equip, aquests senyals són convertits en instruccions precises per moure els músculs de les cames i els peus gràcies a un segon implant col·locat a la medul·la espinal, concretament a les terminacions nervioses que controlen la mobilitat de les cames. Amb tot això, i després d’unes setmanes d’entrenament, l’home, per primer cop en 12 anys, va aconseguir posar-se dret i començar a caminar, amb un moviment lent però suau i fent servir un sistema que suposa una passa endavant respecte els que s’havien desenvolupat fins ara.

Un algoritme llegeix l'activitat cerebral i en descodifica les instruccions | EPFL
Un algoritme llegeix l’activitat cerebral i en descodifica les instruccions | EPFL

Tot i que encara està en una fase molt experimental i encara podrien passar anys abans no es converteixi en una opció real per a les persones que han vist reduïda la seva mobilitat per lesions medul·lars, els investigadors volen deixar enrere aquesta primera etapa el més aviat possible i començar a fer assaigs clínics més amplis, per poder provar el seu sistema en pacients diversos amb lesions diferents. Després, també es mirarà de miniaturitzar la tecnologia i, en general, de fer-la apta per a ser utilitzada pel màxim de persones possibles.

Més notícies
Un estudi en ximpanzés refuta una teoria molt acceptada sobre com van començar a caminar els avantpassats dels humans | Kyle de Nobrega
Els nostres avantpassats podrien haver après a caminar drets als arbres
Una nova teoria desafia la concepció acceptada que el bipedalisme es va desenvolupar a terra ferma
Quan caminem el nostre cervell fa servir una regió del cervell per orientar-nos que no fa servir en cap altre cas
Els humans tenim una part del cervell només per orientar-nos quan caminem
Segons sembla no funciona, per exemple, quan ens arrosseguem per terra, un descobriment sorprenent
Els ximpanzés comparteixen amb nosaltres una tendència curiosa a sincronitzar-nos quan caminem | Universitat de St, Andrews
Els ximpanzés sincronitzen les seves passes, com fem els humans
Un estudi mostra que tots dos compartim aquesta curiosa tendència d'acabar caminant al mateix ritme quan estem acompanyats
 | University of California - San Francisco
Aconsegueixen convertir les ones cerebrals en frases, ajudant a ‘parlar’ un home amb paràlisi
Caldran anys d'investigació però aquest avenç dóna esperança a milers i milers de persones arreu del món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa