MonPlaneta
Unes gotes per als ulls poden endarrerir l’aparició de la miopia en infants

Una sola gota al dia –a cada ull, és clar– pot endarrerir l’aparició de la miopia en infants, segons afirma un equip d’investigadors en un article publicat a la revista ‘JAMA’. Amb una solució amb un 0,05% d’atropina, que relaxa el múscul de l’ull responsable d’enfocar, aquest problema de visió tan habitual podria començar a manifestar-se més tard i això, de retruc, podria evitar o fer menys greus molts altres problemes oculars de l’edat adulta.

Un problema de visió que pot tenir conseqüències greus

La miopia és un problema de visió causat per un creixement incorrecte de la còrnia i que causa visió borrosa de lluny. Normalment comença durant la infantesa i, com més aviat ho fa, pitjor pot ser la salut dels ulls a mesura que passin els anys. La forma elongada de la còrnia, de fet, augmenta el risc de patir problemes com ara cataractes, glaucoma i degeneració macular.

Oftalmòloga | Pixabay
La miopia es relaciona amb molts problemes oculars greus que apareixen a mesura que passen els anys | Pixabay

Cada vegada hi ha més miops

La prevalença de la miopia, a més, ha augmentat ràpidament durant les darreres dècades. Si ara afecta aproximadament un 25% de la població, el 2050 podria fer-ho al 50%. Pel que sembla, els gens hi juguen un paper molt important, ja que patir miopia és molt més probable com més miops són els pares. A més, també hi ha factors ambientals, com passar massa temps en espais tancats i una educació intensiva, que ajuden a explicar un augment tan ràpid que no pot ser només genètic.

L’atropina, una possible ajuda

A dia d’avui, les dosis baixes d’atropina s’havien fet servir en alguns països asiàtics per frenar la progressió de la miopia, però aquests investigadors volien comprovar si també podien tenir el mateix efecte en la seva aparició. És per això que van reclutar 353 infants no-miops d’entre 4 i 9 anys i se’ls van administrar gotes amb un 0,05% d’atropina, amb un 0,01% o un placebo durant dos anys.

L'exposició a la pol·lució ambiental s'associa a alguns canvis en l'estructura del cervell dels infants | ISGlobal
Les proves en infants han donat resultats prometedors | ISGlobal

Al cap d’aquest temps, només un 25% dels infants que prenien gotes amb un 0,05% d’atropina va desenvolupar miopia en com a mínim un ull, comparat amb el 50% dels qui havien pres gotes amb un 0,01% d’atropina i també amb els que havien pres placebo. Aquest primer experiment ha animat els científics a continuar investigant, ja que els resultats apunten en la bona direcció.

Resultats encoratjadors

Ara, els científics volen repetir els experiments en poblacions més diverses per aconseguir conclusions més generalitzables. El color dels ulls, per exemple, pot fer els pacients més sensibles als efectes secundaris de l’atropina, com ara la sensibilitat a la llum, i això ha de ser tingut en compte.

Pel que fa a per què aquest fàrmac atura l’aparició i la progressió de la miopia, els investigadors ho consideren un misteri. Una de les hipòtesis és que millora la circulació sanguínia a l’ull, però n’hi ha diverses més.

Més notícies
Second Sight
Una empresa d’ulls biònics deixa de donar assistència als seus pacients
Més de 350 persones cegues s'han trobat que la companyia els deixava sense servei pels seus implants
Gos
Els ulls dels gossos han evolucionat per comunicar-se millor amb els humans
Un estudi sobre les diferències físiques i de comportament entre llops i gossos domèstics indica que l'anatomia facial dels segons ha canviat per adaptar-se a viure amb nosaltres
Femella d'Oestros ovis, la mosca responsable d'infestar de larves l'ull d'un home francès | Wikimedia Commons
Treuen més d’una dotzena de larves de l’ull d’un home
Una mosca com les que causa l'oestrosi bovina li havia post ous al globus ocular
Els moviments dels ulls quan evoquem la memòria episòdica estan directament relacionats amb la qualitat del record | Pixahive
El moviment dels ulls té la clau del funcionament de la memòria
Un nou estudi determina la seva importància en l'enregistrament i reproducció de records

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa