La lluita contra la malària podria haver entrat en una nova etapa, un camí per eliminar una de les malalties que més morts han causat a la història de la humanitat. El govern de Ghana ha decidit aprovar-ne l’ús, sent el primer país que ho ha fet. Aquesta vacuna, anomenada R21, té una efectivitat més alta que cap de les que s’havien desenvolupat fins ara i, de fet, se n’ha dit fins i tot que podria canviar la història del món.
Les autoritats de Ghana han valorat les dades dels darrers assaigs clínics sobre la seguretat i l’efectivitat de la vacuna, que encara no han estat fets públics, i han pres la decisió d’aprovar-ne l’ús, una decisió que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també està meditant i sobre la qual podria prendre una decisió durant les properes setmanes o mesos.

L’èxit després d’una llarga lluita
A dia d’avui, la malària continua causant la mort de més de 600.000 persones cada any, la majoria de les quals són infants de poca edat de païos pobres. Durant el darrer segle, els esforços per desenvolupar una vacuna que protegeixi del paràsit que causa la malaltia han estat ingents, però cap havia aconseguit uns resultats tan espectaculars com la R21.
Segons les dades dels estudis preliminars duts a terme a Burkina Faso, tres dosis inicials i una dosi recordatori al cap d’un any li donen una efectivitat de prop del 80%. Queda saber, però, quins han estat els resultats del darrer assaig esmentat, molt més gran i en què han participat gairebé 5.000 infants. Tot i que com hem dit encara no s’han fet públics, alguns països africans i també la comunitat científica hi han tingut accés i, pel que sembla, confirmen el que s’havia vist en les proves anteriors.

Una gran esperança per posar-nos en el camí de l’eradicació
És per això que el govern de Ghana ha aprovat el seu ús per a infants d’entre cinc mesos i tres anys d’edat. Pel que fa als altres països que hi han tingut accés, sembla que tenen alguns dubtes després que, durant la pandèmia de Covid-19, fossin deixats de banda i haguessin de veure com la immensa majoria de vacunes eren venudes directament als països rics.
En aquest cas, però, una institució de l’Índia es prepara per produir entre 100 i 200 milions de dosis anuals i ja està construint-ne una fàbrica a Ghana mateix, i s’espera que cada dosi tingui un preu d’aproximadament 2€. Gràcies a això, la R21 podria començar a reduir ràpidament l’impacte de la malària en la mortalitat infantil a molts països i, amb el temps, també ajudarà a reduir-ne la transmissió, apropant-nos a l’eliminació definitiva de la malaltia.