MonPlaneta
Germans Trias fa un gran avenç en el tractament de la tuberculosi

L’Hospital Germans Trias ha fet un gran avenç en l’estudi i el tractament de la tuberculosi. En un estudi que ha estat publicat a la revista ‘Pathogens’, un equip dels seus investigadors anuncia que ha trobat per primera vegada al món un marcador que permet predir si la infecció pel bacil pot acabar derivant en el desenvolupament de la malaltia.

Una malaltia que pot deixar seqüeles greus

La tuberculosi és una malaltia que afecta principalment els pulmons, per bé que pot fer-ho en altres indrets com els ronyons. Si no es tracta pot arribar a ser mortal i també a deixar seqüeles en forma de fibrosis pulmonars i altres afectacions respiratòries que poden reduir la qualitat de vida dels pacients. A més, es pot presentar en una forma aguda i més greu en persones amb poques defenses com ara infants, persones grans, portadors del VIH o pacients de càncer o diabetis.

El bacil de Koch, responsable de la tuberculosi | National Institute of Allergy and Infectious Diseases
El bacil de Koch, responsable de la tuberculosi | National Institute of Allergy and Infectious Diseases

És, de fet, una infecció més estesa del que es pensa, però quan es detecta hi ha un tractament efectiu que dura uns quatre mesos. La detecció es fa mitjançant la identificació d’una lesió gran a través d’una radiografia de tòrax però, en canvi, la infecció només es pot comprovar a través de la prova de la tuberculina.

Una gran incògnita que fa anys que s’estudia

Una de les grans incògnites sobre la tuberculosi és, precisament, com i per què la infecció amb el bacil de Koch a vegades acaba causant l’aparició de la malaltia, un fet que passa només en el 10% de les infeccions. A l’Hospital Germans Trias fa més de 25 anys que investiguen aquest avenç de la infecció a la malaltia i ara la seva recerca ha donat uns fruits que poden tenir conseqüències importantíssimes a tot el món.

Segons han observat els serveis de Microbiologia i Radiodiagnòstic de l’hospital, un mecanisme d’actuació de la tuberculosi pot esdevenir un marcador predictiu de la malaltia i, a mitjà termini, accelerar el disseny d’una vacuna que freni la progressió d’una malaltia que, cada any, afecta uns 10 milions de persones al món, de les quals 4.000 són a l’estat espanyol i un miler a Catalunya.

Els investigadors responsables d'aquest avenç en la lluita contra la tuberculosi | Hospital Germans Trias i Pujol
Els investigadors responsables d’aquest avenç en la lluita contra la tuberculosi | Hospital Germans Trias i Pujol

Un patró que es repeteix i que obre la porta a noves vacunes

Els investigadors han descobert que, quan la infecció progressa cap a la malaltia, hi ha un patró que es repeteix: quan el bacil que infecta el macròfag alveolar creix a l’exterior de les cèl·lules, la lesió que causa creix de manera desmesurada i es generen múltiples lesions ‘filles’ més petites.

Segons Pere-Joan Cardona, responsable del grup de recerca de Microbiologia Clínica i Experimental de Germans Trias, hi ha un punt “crític” a partir del qual “la infecció degenera en malaltia”, que és quan “passem d’una lesió d’un mil·límetre a una d’un centímetre”. Això, a més, passa molt ràpidament, en cosa de 15 dies, contradient la idea acceptada que la tuberculosi és una malaltia que es genera lentament. Isabel Nogueira, investigadora i radiòloga de l’hospital, afegeix que la identificació d’una lesió central acompanyada d’altres al seu voltant “marquen clarament” com es passa d’una tuberculosi continguda a una “malaltia progressiva activa”.

L’equip de Cardona va demostrar aquest comportament en estudis en ratolins fa més d’una dècada. Ara, però, fer la mateixa comprovació en macacos ha permès consolidar la teoria. Això “aporta un nou paràmetre per al disseny de noves vacunes que impedirien la generació d’aquestes legions filles i, conseqüentment, evitarien la malaltia”, afirma Cardona.

Més notícies
El bacil de Koch, responsable de la tuberculosi | National Institute of Allergy and Infectious Diseases
Presenten una nova estratègia per crear una vacuna més eficient contra la tuberculosi
La malaltia continua causant més d'un milió i mig de morts cada any arreu del món
Clínica contra la malària a Tanzània | Olympia Wereko-Brobby
La Covid ha perjudicat enormement la lluita contra el VIH, la malària i la tuberculosi
El retrocés en les campanyes per controlar aquestes malalties podria tenir efectes més greus que els de la mateixa pandèmia
Provaran si una vacuna per tractar la tuberculosi també serveix per prevenir la covid-19
La va descobrir un grup de l'Institut d'Investigació Germans Trias i Pujol
Un infant jugant
Les desigualtats impacten en la salut infantil en almenys una vintena de malalties
La tuberculosi, l'obesitat i la hipertensió essencial són les patologies amb més diferència d'afectació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa