MonPlaneta
Un fong potencialment mortal s’està propagant ràpidament als Estats Units

Una infecció per fongs potencialment mortal i que resulta difícil de tractar s’està propagant ràpidament als Estats Units, en una situació que els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC) del país consideren “alarmant”, en declaracions recollides per la cadena nord-americana NBC. Per bé que el ‘Candida auris’ no suposa un risc per a les persones sanes, tant per a aquelles que estan immunocompromeses com les que són a l’hospital i fan servir aparells com ara respiradors o catèters pot ser un perill molt gran.

De 750 casos a 2.400 en dos anys

Només l’any 2021, als Estats Units el número de casos detectats d’infecció per aquest fong es van duplicar, passant d’unes 750 a gairebé 1.500, i l’any 2022 n’hi va haver prop de 2.400. A més, la majoria dels diagnòstics van ser per soques del fong que són resistents al tractaments més habituals. És per això que els CDC consideren el ‘Candida auris’ una “amenaça” entre els organismes que estan desenvolupant resistència als tractaments.

Cultiu de Candida auris al laboratori | Wikimedia Commons
Cultiu de Candida auris al laboratori | Wikimedia Commons

El fet, a més, és que aquest tipus d’infeccions són relativament nous. Després dels primers casos, a mitjans de la dècada passada, els casos s’han anat multiplicant entre els pacients vulnerables d’arreu del món. Els símptomes més habituals són, al principi, febre i calfreds que no milloren després del tractament pel què, al principi, es pot confondre molt fàcilment amb una infecció bacteriana. De fet, cal una prova al laboratori per confirmar definitivament que els símptomes són causats pel ‘Candida auris’.

La resistència als antifúngics creix

Per si tot plegat no fos suficient, però, ara estan augmentant els casos d’infeccions per soques del bacteri que són resistents als equinocandins, el fàrmac antifúngic més recomanat per a aquests casos. És per això que el 2022 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va posar aquest fong a la llista de patògens prioritaris pel que fa a la investigació de noves maneres de combatre’l.

En qualsevol cas, però, i en un moment en què les infeccions d’aquest fong són un problema no només als Estats Units sinó arreu del món (Itàlia va patir un brot important entre 2019 i 2021) cal no només continuar fent recerca per aturar-lo sinó també millorar les eines i els protocols disponibles per al diagnòstic, l’aïllament i el tractament dels casos, per aconseguir contenir aquesta infecció en la mesura del possible.

Més notícies
El C. auris és un fong resistent als antibiòtics i potencialment mortal i que és molt perillós especialment als hospitals
Esbrinen que un fong perillós també es reprodueix sexualment
Tot i que és poc comú, això pot dur a l'aparició de soques més virulentes i resistents
medicaments
Els organismes resistents als antibiòtics estan causant el doble de morts del que es pensava
Les darreres xifres apunten a unes 35.000 morts anuals només als Estats Units i afectant molts milions de persones més
Candida albicans | Wikimedia Commons
Els fongs que viuen als nostres intestins també tenen un paper important a la nostra salut
En el futur hi podria haver vacunes per regular la nostra flora intestinal i donar-nos més i millor qualitat de vida
Les granotes d'arreu del món, com les salamandres, estan amenaçades per un fong mortífer
Un fong mortífer amenaça la supervivència dels amfibis de l’Àfrica
Fins ara l'Amèrica Central i del Sud i Austràlia eren les regions més afectades per aquesta plaga

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa