MonPlaneta
Fan servir un videojoc per fer rehabilitació a persones que han patit ictus
  • CA

Les conseqüències d’un ictus poden ser diverses i força greus, de la pèrdua de sensibilitat en un membre a perdre la força o fins i tot veure reduïda la mobilitat fins arribar a impedir algunes activitats diàries. Per posar remei a això, i als problemes que pot suposar seguir una teràpia de rehabilitació, un equip d’investigadors ha trobat la manera de fer servir un videojoc per fer exactament el mateix, des de casa i amb revisions remotes d’un terapeuta.

El joc en qüestió, anomenat ‘Recovery Rapids’, ha estat utilitzat per per millorar les capacitats motores de persones que han patit ictus i han aconseguit resultats semblants als que s’aconseguirien amb teràpies presencials fent servir, només, una cinquena part de les hores de treball d’un terapeuta. Així, aquest mètode podria ajudar a estalviar temps, diners i recursos alhora que fa la teràpia més còmoda pel que fa als horaris i augmenta la seguretat, especialment en una pandèmia com la de la Covid-19, perquè redueix la necessitat de contacte.

Les teràpies que es fan habitualment tenen un component repetitiu i monòton important i sovint els pacients no els segueixen completament. Aquest joc, en canvi, ajuda els pacients perquè els impulsa a anar completant reptes en un entorn interactiu i fa que la seva implicació amb els exercicis sigui superior.

El personatge és posat virtualment a dins d’un caiac i, mentre baixa pel riu, ha de moure els braços per accelerar, frenar, girar, apartar obstacles o esquivar-los, treure’ls del damunt aranyes o ratpenats… Així, a mesura que la teràpia avança, les proves es van tornant més i més difícils. A més, un terapeuta pot anar controlant el progrés del pacient de manera telemàtica, canviar alguns objectius, donar-li consells… Una solució creativa més que ha sorgit de la pandèmia i que, qui sap, podria ser una gran ajuda per a moltes persones.

L’estudi on s’explica el desenvolupament d’aquesta teràpia es pot consultar a la revista ‘eClinicalMedicine’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa