MonPlaneta
Fan per primera vegada una transfusió de sang cultivada al laboratori
  • CA

Un equip d’investigadors de les universitats angleses de Bristol, Cambridge i Londres, juntament amb el Sistema Nacional de Salut del matiex país, han posat en marxa un projecte d’investigació que, per primera vegada, ha fet una transfusió de sang cultivada al laboratori a humans. Segons informa la cadena britànica BBC, l’objectiu d’aquest experiment és provar com funciona un cop introduïda al cos, en un experiment que podria ajudar especialment persones amb grups sanguinis rars.

Més enllà del grup sanguini i l’Rh

Tot i que la idea és que les transfusions de sang sempre es basin en les donacions fetes per persones, l’objectiu és que aquesta sang ‘artificial’ pugui servir per a donacions a persones que tenen malalties que requereixen transfusions de manera regular i que, a més, tenen grups sanguinis més difícils de trobar.

Més enllà de l’Rh positiu o negatiu i dels grups A, B, AB i O, hi ha altres variables que poden fer que el cos rebutgi la sang d’una altra persona. En aquests casos, els donants compatibles són poquíssims, de potser 10 persones en tot el Regne Unit, com explica a l’article la professora Ashley Toye, de la Universitat de Bristol. Del grup sanguini ‘Bombai’, per exemple, identificat a l’Índia i extremadament rar, només n’hi ha tres unitats disponibles en tot el país.

Cèl·lules mare en procés de convertir-se en cèl·lules òssies | RMIT
Les cèl·lules mare es poden convertir en molts tipus de teixits diferents | RMIT

De cèl·lules mare a glòbuls vermells

El procediment per cultivar la sang comença amb una donació de sang a què s’extreuen cèl·lules mare amb capacitat de convertir-se en sanguínies. Després, al laboratori, es fa que es multipliquin en quantitats prou grosses i se les indueix a convertir-se en glòbuls vermells, en un procés que dura unes tres setmanes i que, partint de mig milió de cèl·lules mare, obté uns 50 milions de glòbuls vermells que, un cop filtrats perquè estiguin en l’estat òptim de desenvolupament, acaben sent uns 15 milions.

La idea dels investigadors, segons afirmen, és fer tanta sang com sigui possible, “una sala plena de màquines produïnt-ne contínuament a partir d’una donació de sang normal”. De moment, aquest assaig clínic s’ha fet en dues de les 10 persones que s’espera que hi prenguin part, que rebran dues donacions d’entre 5 i 10ml amb com a mínim quatre mesos de diferència, una de sang normal i una altra de sang cultivada.

Metges operant
Gràcies a aquesta tècnica es podrien ajudar moltíssimes persones arreu del món

Un gran ventall de possibilitats

Els científics esperen que la sang cultivada sigui més potent que la normal perquè. Al nostre organisme, un glòbul vermell durà uns 120 dies i una donació té una barreja de sang nova i vella, mentre que la cultivada pot durar el màxim possible. Això, esperen, pot fer les donacions més petites i menys freqüents.

El problema d’això, de moment, són els costos de producció, que són molt més alts, i també la quantitat de glòbuls vermells que es poden obtenir d’un grup de cèl·lules mare. En qualsevol cas, però, és un avenç importantíssim i que obre la porta a fer més fàcil la vida de milions de persones arreu del món.

Més notícies
Els primers mamífers ja tenien la sang calenta, desenvolupada uns quants milions d'anys abans pels seus avantpassats immediats | Wikimedia Commons
Descobreixen quan es van tornar de sang calenta els mamífers primitius
La reducció de la mida de la seva orella interna indica un augment sobtat de la temperatura corporal
Els vampirs tenen una dieta molt inusual i que només poden mantenir per una sèrie de canvis genètics | Wikimedia Commons
Troben els gens que fan que els vampirs es puguin alimentar només de sang
Són tretze i els permeten dur una dieta que cap altre mamífer seria capaç de suportar
La pregunta sobre si els dinosaures tenien la sang calenta o freda ha estat motius de debat científic durant dècades
Un nou estudi revela finalment si els dinosaures tenien la sang calenta
Segons apunten els resultats la immensa majoria sí però hi havia excepcions notables
Un equip de metges de Madrid ha aconseguit un trasplantament que fins ara no s'havia fet mai
Un nadó rep el primer trasplantament d’intestí d’una persona morta del món
La nena, de 13 mesos, ha estat operada a l'hospital de La Paz de Madrid

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa