MonPlaneta
Europa avala l’ús d’emergència de la pastilla contra la Covid-19

L’Agència Europa del Medicament (EMA) ha fet públic aquest dijous a la tarda el seu aval a l’ús d’emergència del molnupiravir, l’antiviral oral contra la Covid-19 desenvolupat per la farmacèutica nord-americana Merck. En una roda de premsa, el responsable d’estratègia de vacunació de l’agència, Marco Cavalieri, ha afirmat que l’ens regulador de la Unió Europea emetrà ben aviat recomanacions als estats membres per fer-lo servir en casos d’emergència mentre acaben d’elaborar les conclusions de l’avaluació del fàrmac.

Cavalieri també ha assegurat que l’EMA intentarà “accelerar” l’estudi d’aquest medicament per tal que les autoritats sanitàries de tota la Unió Europea el tinguin disponible “com més aviat millor”. L’anunci de l’Agència Europea del Medicament arriba poques hores després que el Regne Unit, ja fora de la Unió Europea, hagi estat el primer país del món a aprovar l’ús del molnupiravir, un fàrmac que, segons els assaigs clínics duts a terme fins ara, aconsegueix reduir les morts i els ingressos hospitalaris a causa de la infecció pel SARS-CoV-2.

Sanitaris amb un pacient a la UCI de l'Hospital de Manresa (Althaia)  | ACN
Sanitaris amb un pacient a la UCI de l’Hospital de Manresa (Althaia) | ACN

Malgrat que de moment el Regne Unit i la Unió Europea són els únics que s’han pronunciat sobre l’ús del molnupiravir, l’empresa farmacèutica Merck ja ha demanat l’autorització d’emergència també als Estats Units que, tot i que encara no l’han concedit, ja han negociat la compra per avançat de 10 milions de dosis. Una mesura que els governs d’altres països del món, com Austràlia, Corea del Sud o Singapur, també han posat en marxa.

El molnupiravir, que durant els darrers mesos ha donat esperances de tenir una eina potser encara més poderosa que les vacunes en la lluita contra la pandèmia, és un fàrmac que aconsegueix introduïr errors a l’ARN, del SARS-CoV-2, el seu codi genètic, fent que la replicació del virus sigui molt més difícil, la seva propagació més lenta i, per tant, facilitant la tasca del sistema immunitari dels humans a l’hora de combatre’l.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa