MonPlaneta
Un estudi associa el consum de cafè amb una vida més llarga
  • CA

Un estudi publicat fa poc a la revista ‘European Journal of Preventive Cardiology’, de la Societat Europea de Cardiologia, associa el consum de cafè amb una esperança de vida més llarga i un risc menor d’accidents cardiovasculars en comparació amb la gent que no en pren. Els resultats, que s’apliquen tant al cafè mòlt com a l’instantani i al descafeïnat, apunten que un consum d’entre dues i tres tasses al dia és la millor quantitat.

En una nota de premsa, el professor Peter Kistler de l’Institut Baker de Recerca del Cor i la Diabetis de Melbourne (Austràlia), explica com aquest treball ha trobat com el cafè de tot tipus s’associa a “reduccions equivalents en la incidència d’accidents cardiovasculats i mort d’accidents cardiovasculars o de qualsevol causa” i que, per tant, sembla indicar que el consum “entre lleu i moderat” de cafè s’hauria de “considerar part d’un estil de vida saludable”.

Analitzant a fons els impactes

La informació disponible de l’impacte de diversos cafès en el cor i la supervivència és minsa. En aquest estudi, es van analitzar les associacions entre tipus de cafè i arrítmies, malalties cardiovasculars i mort a partir de dades de l’UK Biobank en persones d’entre 40 i 69 anys. Un total de gairebé 450.000 persones de les quals el 55,3% eren dones.

Grans de cafè / Pixaby
El tipus de cafè afecta en els beneficis obtinguts per a la salut, com també la quantitat consumida / Pixabay

Els participants van respondre preguntes sobre el seu consum de cafè diari i de quin tipus era. Se’ls va dividir en categories per consum: gens, menys d’un al dia, un al dia, 2-3 al dia, 4-5 al dia i més de cinc al dia. El tipus més consumit era l’instantani (44,1%), seguit del mòlt (18,4%) i el descafeïnat (15,2%), amb un 22,4% de no-consumidors que van servir per establir comparacions, que van ser ajustades a l’edat, el sexe, l’origen, l’obesitat, la pressió sanguínia, la diabetis, l’apnea del son i el consum de tabac, te i alcohol.

Uns resultats sorprenents

Després de 12,5 anys de seguiment, el 6,2% dels participants havia mort, i el cafè es va relacionar amb una reducció del risc de mort per qualsevol raó, amb la diferència més gran entre els consumidors de 2-3 tasses diàries. Segons si consumien cafè descafeïnat, mòlt o instantani, el seu risc de mort era un 14%, 27% i 11% inferior, respectivament. Pel que fa a les malalties cardiovasculars, els resultats van ser semblants però amb unes reduccions del 6%, 20% i 9% respectivament.

En l’arrítmia, en canvi, el cafè mòlt i l’instantani es van associar a una disminució dels problemes associats, però en aquest cas el descafeïnat no va tenir cap efecte i el grup amb més beneficis era el qui consumia entre 4 i 5 cafès al dia pel mòlt i entre 2 i 3 per a l’instantani, amb un 17% i un 12% de reducció del risc, respectivament.

Tassa de cafè sol | Pixabay
Tassa de cafè sol | Pixabay

Més enllà de la cafeïna

Sobre els resultats, el professor Kistler apunta que la cafeïna és el component més conegut del cafè però que aquest conté “més de 100 components biològicament actius” i que és probable que siguin responsables de les relacions positives observades entre el consum de cafè i l’esperança de vida i la salut. A més, però, també apunta que tot indica que “consumir quantitats moderades de cafè de tot tipus” no s’hauria de desincentivar sinó que pot “gaudir-se com a part d’uns hàbits bons pel cor”.

Més notícies
L'associació cafè-cigarret pot tenir una explicació molt més complexa del que pensem | Pxhere
Descobreixen la raó del costum de fer el cafè i el cigarret de bon matí
Alguns composts del cafè redueixen els efectes de l'abstinència de nicotina
La cafeïna podria ser una alternativa als estimulants emprats actualment contra els símptomes del TDAH | Pxfuel
Proposen la cafeïna com a tractament pel TDAH
Un consum moderat pot augmentar l'atenció i la retentiva, davant les crítiques a alguns medicaments emprats
Tassa de cafè sol | Pixabay
Curt? Amb llet? Descafeïnat? Les preferències en el cafè són als gens
Ens agradi com ens agradi, el nostre consum de cafè dóna pistes sobre el nostre ADN i, de retruc, sobre la salut cardíaca
Grans de cafè sobre un mapa d'Etiopia | Pixabay
El canvi climàtic farà més difícil prendre un bon cafè
La qualitat de la producció a Etiopia podria caure i les varietats del futur serien menys saboroses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa