Un estudi publicat fa poc a la revista ‘European Journal of Preventive Cardiology’, de la Societat Europea de Cardiologia, associa el consum de cafè amb una esperança de vida més llarga i un risc menor d’accidents cardiovasculars en comparació amb la gent que no en pren. Els resultats, que s’apliquen tant al cafè mòlt com a l’instantani i al descafeïnat, apunten que un consum d’entre dues i tres tasses al dia és la millor quantitat.
En una nota de premsa, el professor Peter Kistler de l’Institut Baker de Recerca del Cor i la Diabetis de Melbourne (Austràlia), explica com aquest treball ha trobat com el cafè de tot tipus s’associa a “reduccions equivalents en la incidència d’accidents cardiovasculats i mort d’accidents cardiovasculars o de qualsevol causa” i que, per tant, sembla indicar que el consum “entre lleu i moderat” de cafè s’hauria de “considerar part d’un estil de vida saludable”.
Analitzant a fons els impactes
La informació disponible de l’impacte de diversos cafès en el cor i la supervivència és minsa. En aquest estudi, es van analitzar les associacions entre tipus de cafè i arrítmies, malalties cardiovasculars i mort a partir de dades de l’UK Biobank en persones d’entre 40 i 69 anys. Un total de gairebé 450.000 persones de les quals el 55,3% eren dones.
Els participants van respondre preguntes sobre el seu consum de cafè diari i de quin tipus era. Se’ls va dividir en categories per consum: gens, menys d’un al dia, un al dia, 2-3 al dia, 4-5 al dia i més de cinc al dia. El tipus més consumit era l’instantani (44,1%), seguit del mòlt (18,4%) i el descafeïnat (15,2%), amb un 22,4% de no-consumidors que van servir per establir comparacions, que van ser ajustades a l’edat, el sexe, l’origen, l’obesitat, la pressió sanguínia, la diabetis, l’apnea del son i el consum de tabac, te i alcohol.
Uns resultats sorprenents
Després de 12,5 anys de seguiment, el 6,2% dels participants havia mort, i el cafè es va relacionar amb una reducció del risc de mort per qualsevol raó, amb la diferència més gran entre els consumidors de 2-3 tasses diàries. Segons si consumien cafè descafeïnat, mòlt o instantani, el seu risc de mort era un 14%, 27% i 11% inferior, respectivament. Pel que fa a les malalties cardiovasculars, els resultats van ser semblants però amb unes reduccions del 6%, 20% i 9% respectivament.
En l’arrítmia, en canvi, el cafè mòlt i l’instantani es van associar a una disminució dels problemes associats, però en aquest cas el descafeïnat no va tenir cap efecte i el grup amb més beneficis era el qui consumia entre 4 i 5 cafès al dia pel mòlt i entre 2 i 3 per a l’instantani, amb un 17% i un 12% de reducció del risc, respectivament.
Més enllà de la cafeïna
Sobre els resultats, el professor Kistler apunta que la cafeïna és el component més conegut del cafè però que aquest conté “més de 100 components biològicament actius” i que és probable que siguin responsables de les relacions positives observades entre el consum de cafè i l’esperança de vida i la salut. A més, però, també apunta que tot indica que “consumir quantitats moderades de cafè de tot tipus” no s’hauria de desincentivar sinó que pot “gaudir-se com a part d’uns hàbits bons pel cor”.