MonPlaneta
L’estrès augmenta l’edat biològica però és possible recuperar-se’n

L’edat biològica dels humans augmenta ràpidament en resposta a diverses formes d’estrès i, quan ens en recuperem, el procés es reverteix. Aquest és el descobriment sorprenent que ha fet un equip de la Universitat Duke (Estats Units), que ha presentat els resultats del seu darrer estudi a ‘Cell Metabolism’. Segons sembla, aquest procés té lloc de manera habitual i en períodes de temps relativament curts, d’entre dies i mesos, segons s’ha observat en diversos ‘rellotges biològics’ epigenètics.

Aquests resultats, és clar, desafien la idea de l’edat biològica com una trajectòria unidireccional cap endavant i proposen que, en comptes d’això, és fluida, fluctuant i mal·leable. De fet, alguns estudis ja havien apuntat a la possibilitat de canvis a curt termini en l’edat biològica, però si eren o no reversibles, fins ara, no s’havia explorat a fons ni tampoc se sabia quins factors provocaven aquests canvis.

Edat biològica i edat cronològica

L’edat biològica dels organismes, en general, augmenta amb el pas del temps, però ara sembla clar que no està intrínsecament lligada a l’edat cronològica ja que una persona pot tenir una edat biològica superior o inferior a la cronològica per diverses raons, entre els quals hi ha les malalties, els tractaments mèdics, l’estil de vida, l’exposició a contaminants ambientals…

Ratolí en un laboratori  | UB
Ratolí en un laboratori | UB

Fins ara, però, no se sabia fins a quin punt l’edat biològica pateix canvis reversibles i per què. És per això que els investigadors van fer servir els coneguts com rellotges de metilació de l’ADN, basats en la idea que aquesta modificació epigenètica canvia de manera previsible a mesura que passen els anys. Així, es van mesurar aquests canvis de l’edat biològica en humans i ratolins en resposta a l’estrès, observant que pot augmentar en períodes de temps relativament curts però que aquests canvis són temporals i tendeixen a tornar a l’estadi basal un cop desaparegut aquest condicionant.

Alguns dels factors que poden produir canvis temporals en l’edat biològica són grans cirurgies, l’embaràs o patir un cas greu de Covid-19. En aquest darrer cas, de fet, fins i tot es va descobrir que un fàrmac immunosupressor, el tocilizumab, accelerava la recuperació de l’edat biològica inicial en pacients que s’estavenn recuperant.

Una dona d'edat avançada | Pxhere
Aquesta relació entre edat biològica i edat cronològica pot tenir un paper molt important en quant i com vivim | Pxhere

Un factor important en la qualitat i l’esperança de vida

Tot plegat, és clar, té una conseqüència clara: la constatació que l’estrès sever augmenta el risc de mort, si més no parcialment, perquè fa augmentar l’edat biològica. Això, d’altra banda, també vol dir que la mortalitat es pot reduir baixant l’edat biològica i que la capacitat de recuperar-se de l’estrès pot ser un condicionant important per tenir un envelliment en bones condicions i una esperança de vida alta. A més, l’envelliment biològic també es podria fer servir per avaluar de manera empírica i objectiva el nivell d’estrès que pateix una persona.

Així doncs, aquest estudi presenta una nova dimensió de la dinàmica de l’envelliment que no s’havia tingut en compte fins ara i que ho hauria de ser en el futur. Per exemple, la recerca futura podria orientar-se a veure com aquests canvis en l’edat biològica i la seva recuperació afecten la velocitat de l’envelliment al llarg de tota la vida.

Més notícies
Pxhere

Examinen el rellotge biològic dels organismes vius en temps real

Un nou estudi observa com se sincronitza amb l'entorn per funcionar correctament
:  - Mobile
Les proves en ratolins de laboratori han donat resultats molt positius | Universitat de Barcelona

Descobreixen un aliment que reverteix l’envelliment en ratolins

Es tracta dels ascidis, uns animals marins amb unes propietats sorprenents i molt estudiats durant els darrers anys
:  - Mobile
Les imatges obtingudes per ressonància magnètica han permès relacionar les hiperintensitats de la substància blanca, l'envelliment biològic i el cerebral

Desvetllen la relació entre edat biològica i envelliment cerebral

Investigadors de l'Hospital del Mar estudien el paper de les hiperintensitats de la substància blanca
:  - Mobile
Les anàlisis es van fer durant les proves de tir amb arc dels Jocs Olímpics de Tòquio | Marc / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

La pressió mental redueix el rendiment fins i tot en els esportistes d’elit

Ho confirma un estudi dut a terme durant els Jocs Olímpics de Tòquio de 2020
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa