MonPlaneta
Els Estats Units reclamen honestedat a la Xina sobre l’origen de la Covid

Nicholas Burns, ambaixador dels Estats Units a la Xina, ha reclamat al país asiàtic que sigui “més honest” sobre l’origen de la Covid-19. En declaracions en un acte de la Cambra de Comerç del seu país aquest dilluns, va afirmar que el món ha de saber “què va passar fa tres anys a Wuhan”, quan va començar la pandèmia mundial, i que això només es podrà saber si la Xina ho permet.

Aquestes declaracions arriben només un dia després que alguns mitjans dels Estats Units informessin que un informe classificat d’intel·ligència del Departament d’Energia del país continua considerant probable, per bé que amb “baixa confiança” que les infeccions per SARS-CoV-2 que van fer la volta al món comencessin amb una fuita en un laboratori d’aquella ciutat xinesa.

Nicholas Burns, ambaixador dels Estats Units a la Xina, en una imatge d'arxiu | Brookings Institution
Nicholas Burns, ambaixador dels Estats Units a la Xina, en una imatge d’arxiu | Brookings Institution

Les agències nord-americanes no es posen d’acord

Diverses agències del govern dels Estats Units, però, han mirat de descobrir l’origen de la Covid amb conclusions molt diferents i sense estar mai gaire segurs que fossin les correctes, com ha passat en altres investigacions. El 2021, per exemple, l’FBI també va concloure que el virus es podia haver escapat d’un laboratori, per bé que en aquell cas va ser amb “confiança moderada”. Que el virus passés d’animals a humans al mercat Huanan de Wuhan, però, continua sent una hipòtesi plausible.

Mao Ning, portaveu del ministeri d’Afers Exteriors xinès, ha respost a les acusacions

Un moment de gran tensió entre les dues potències

En qualsevol cas, les relacions entre els Estats Units i la Xina són tenses d’ençà que fa poques setmanes els primers van abatre el que podria haver estat un globus espia dels segons. És per això que les reaccions no s’han fet esperar. Segons el ministeri d’Afers Exteriors de la Xina, l’origen de la pandèmia hauria de ser “un assumpte científic i no s’hauria de polititzar”. Rebutjant la teoria de la fuita del laboratori, una portaveu del govern xinès va exigir que els Estats Units “parin de difamar la Xina i de polititzar la cerca de l’origen”.

Per la seva banda, el portaveu de Seguretat Nacional dels Estats Units, John Kirby, va afirmar que no hi ha proves clares que apuntin a cap origen concret de la pandèmia i que el seu govern “no té una conclusió definitiva ni un consens” en la matèria.

Més notícies
Representació del SARS-CoV-2 | Pixabay
Descobert el possible origen de la Covid-19
Uns ratpenats de Laos són portadors dels coronavirus més semblants al SARS-CoV-2 que s'han vist en animals
L'equip d'experts de l'OMS a la Xina, on miraran de descobrir l'origen del coronavirus responsable de la pandèmia | ACN
L’OMS torna a Wuhan: última oportunitat de trobar l’origen de la Covid
Un nou equip espera aconseguir proves concloents de com va començar la pandèmia
Coronavirus | Flickr
Un nou estudi afirma que la Covid va aparèixer abans del que es pensava fins ara
Les darreres anàlisis posen l'origen de la pandèmia entre principis d'octubre i mitjans de novembre de 2019
La ciutat xinesa de Wuhan, on s'ha originat la malaltia | Wikimedia Commons
El científic que sabia com de perillosa era la Covid-19 però no ho podia explicar
Thijs Kuiken va revisar un estudi enviat a 'The Lancet' que mostrava que el virus es transmetia entre humans però tenia prohibit divulgar-ho abans que es publiqués

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa