MonPlaneta
Els Estats Units aproven un medicament que cura l’alopècia autoimmune
  • CA

Aquest dilluns, l’Administració d’Alimentació i Medicaments dels Estats Units (FDA) va aprovar l’ús del baricitinib, un medicament fabricat per l’empresa Eli Lilly, per tractar els pacients d’alopècia areata, un tipus d’alopècia d’origen autoimmune. Segons informa ‘The New York Times’, aquest podria ser el primer de fins a tres fàrmacs aprovats per a aquest ús.

El primer tractament que fa tornar a créixer el pèl

Si fins ara es feia servir per tractar l’artritis reumatoide, els darrers assaigs clínics han mostrat els resultats segurs i positius del baricitinib en impedir que les defenses del propi cos ataquin els fol·licles dels cabells, tal i com es produeix en els casos d’alopècia areata. Aquesta malaltia, que pot tenir intensitats diferents, pot arribar a causar la pèrdua total dels pèls del cos, fins i tot de les celles i les pestanyes i els pèls del nas, i fins ara no hi havia manera d’aconseguir tornar-los a fer créixer. Un cop la malaltia es manifesta, el pèl pot desaparèixer completament en menys de tres mesos.

L'alopècia areata comença amb l'aparició de clapes i pot acabar amb la desaparició total dels pèls del cos | Wikimedia Commons
L’alopècia areata comença amb l’aparició de clapes i pot acabar amb la desaparició total dels pèls del cos | Wikimedia Commons

Resultats molt prometedors però encara millorables

El baricitinib és el que es coneix com un inhibidor JAK i, tal com van provar els resultats dels assaigs, publicats fa poc a la revista ‘New England Journal of Medicine’, van aconseguir que els cabells i el pèl tornessin a créixer en 36 setmanes en aproximadament el 40% dels 1.200 participants. Després d’un any, el tant per cent havia pujat a gairebé la meitat.

Ara que se sap que els inhibidors JAK són eficaços aturant i revertint els efectes de l’alopècia areata, és possibl que tant Eli Lilly com les altres dues farmacèutiques que esperen l’aprovació de la FDA per a medicaments semblants, Pfizer i Concert Pharmaceuticals, treballin en una millora d’aquests fàrmacs que sigui específica pels pacients d’aquesta malaltia, fent que la seva efectivitat creixi encara més. A més, també es podrien eliminar alguns dels efectes secundaris, considerats poc importants, com ara un augment del risc d’acné o d’algunes infeccions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa