MonPlaneta
Esbrinen per què les persones grans confonen més el gas i el fre del cotxe

Un estudi dut a terme al Japó, els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Behavioural Brain Research’, ha trobat una possible explicació a per què les persones grans tenen més tendència a confondre el gas i el fre del cotxe. Segons les anàlisis dels patrons cerebrals de conductors de diverses edats, hi ha algunes diferències que podrien explicar per què, en fer-nos grans, correm més risc de patir accidents d’aquest tipus.

Els investigadors, liderats per Nobuyuji Kawai de la Universitat de Nagoya, van analitzar el funcionament del cervell de persones grans i d’estudiants universitaris mentre duien a terme simulacions d’accelerar i frenar, adonant-se no només que les persones més grans tenen uns temps de decisió i de reacció més llargs sinó, també, que hi ha més activació al còrtex prefrontal dorsolateral, la part del cervell que es relacionen amb la inhibició i el canvi de tasques.

El cervell funciona de manera diferent quan conduïm segons la nostra edat i el nivell de declivi cognitiu | Unsplash
El cervell funciona de manera diferent quan conduïm segons la nostra edat i el nivell de declivi cognitiu | Unsplash

Una prova de prémer pedals i botons

Per a la simulació, van crear una prova per fer al laboratori anomenada “prova de compatibilitat de resposta-selecció i resposta-posició bimanual i bipedal”. Una senyal indicava als participants que premessin un botó amb el peu dret o l’esquerra o amb la mà dreta o l’esquerra. A vegades era el que tenien al davant, mentre que en d’altres havien de moure la mà o el peu en diagonal, per analitzar la resposta en nivells de càrrega cognitiva diferents. Mentre ho feien, els investigadors van seguir el flux de sang als seus cervells.

Els temps i la precisió de les reaccions del cervell van empitjorant amb l'edat | iStock
Els temps i la precisió de les reaccions del cervell van empitjorant amb l’edat | iStock

Els resultats indiquen que les persones més grans tenen temps de reacció més curts, temps de decisió més lents i més activació del cervell que les persones més joves quan fan aquestes tasques. A més, prémer el pedal en diagonal requeria un temps de reacció i una activació cerebral més grans, cosa que, curiosament, no passava amb la mateixa operació amb les mans. Així doncs, sembla que ‘decidir’ quin pedal s’ha de prémer requereix més pensament actiu a mesura que ens fem grans.

Un advertiment pels conductors de certa edat

Més enllà de com de curiós és aquest estudi, les seves conclusions indiquen que, per compensar el declivi de les funcions cognitives que arriba amb l’edat, pot ser que calgui més activació del cervell. És per això que alguns poden tenir problemes en situacions on la càrrega cognitiva és alta, com ara aparcant el cotxe en un lloc estret, ja que aquestes situacions els posen en una situació vulnerable. Així doncs, a partir de certa edat és millor no refiar-se que se sap conduir, mirant de no distreure’s i sent conscients que els anys passen per a tothom.

Més notícies
Un exemplar de carpí vermell | Pixabay

Aconsegueixen ensenyar uns peixos a conduir

Un equip de científics israelians demostra la capacitat d'aprenentatge dels carpins vermells i, a més, refuta el mite sobre la durada de la seva memòria
:  - Mobile
The Avengers | Marvel Studios

Estudien en quin estat de salut arribarien a vells els Avengers

Iron Man, Hulk, Spiderman... qui seria l'ancià en més bon estat de forma?
:  - Mobile
Test

Creen un autotest per detectar els primers senyals de demència

Pot distingir els oblits ocasionals dels inicis de problemes més greus
:  - Mobile
Mirar la televisió massa estona pot incrementar el risc de demència | Pixnio

Mirar massa la TV a partir dels 60 anys augmenta el risc de demència

Llegir o fer servir l'ordinador, en canvi, sembla que el redueix
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa