Un equip d’investigadors ha anunciat, en un article publicat a la revista ‘Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology’ (ATVB), que ha trobat una nova causa probable al fet que el consum de carn vermella augmenti el risc de patir problemes cardiovasculars. Segons afirmen, els responsables són alguns bacteris dels intestins, que alliberen compostos químics en reacció a digestió d’aquests aliments.
La principal causa mundial de mort
Els problemes cardiovasculars són la principal causa de mort a nivell mundial i, tot i que hi ha causes naturals de l’augment del risc, com ara l’edat, l’estil de vida també hi té una influència important. Menjar sa, fer activitat física habitualment, dormir prou, tenir un pes sa, no fumar i controlar el colesterol, el sucre i la pressió sanguínia són elements importantíssims per reduir la probabilitat de patir del cor, a més d’altres d’ambientals com l’accés a espais verds o l’exposició a la pols.

Pel que fa a la carn vermella, la majoria d’estudis havien girat sobre el seu contingut en greixos saturats i colesterol, però aquesta investigació sobre la relació entre aquest aliment i el microbioma intestinal pot ajudar a trobar altres maneres de reduir aquest risc. Anteriorment, altres treballs havien associat alguns metabòlits, residus químics de la digestió, amb els problemes cardiovasculars.
Un metabòlit segregat pels bacteris intenstinals
Un d’ells és, precisament, l’anomenat TMAO, produït pels bacteris dels intestins per digerir la carn vermella, que conté nivells als d’L-carnitina. Els nivells alts d’aquest compost s’associen a riscos més alts no només de problemes cardiovasculars sinó també renals i fins i tot diabetis de tipus 2, tot i això, fins a quin punt influeixen en ells havia estat desconegut fins ara.

En aquest darrer estudi, es van mesurar els nivells de metabòlits a la sang, juntament amb el sucre, la pressió, el colesterol, etc en milers de voluntaris, de què també es van tenir en compte factors de risc com l’historial mèdic, l’estil de vida, l’estat de salut i variables sociodemogràfiques, i se’ls van fer qüestionaris per conèixer quins eren els seus hàbits pel que fa als aliments.
Un 10% de l’augment del risc de problemes cardiovasculars
En creuar les dades, els investigadors van comprovar que els qui menjaven més carn, especialment vermella i processada, tenien més risc de patir malalties arterioescleròtiques cardiovasculars, i les anàlisis de sang van mostrar com l’augment del TMAO i altres metabòlits explicaven, aproximadament, un 10% d’aquest augment del risc, que se sumava al sucre en sang, la inflamació, el colesterol i la pressió. Pel que fa a la carn blanca, el peix i els ous, no es va trobar cap relació significativa amb l’augment del risc cardiovascular.
Així doncs, sembla que caldrà continuar investigar per entendre millor els efectes de l’L-carnitina de la carn vermella en la salut, en comptes de centrar tant els estudis en els greixos saturats, per saber com cuidar millor la nostra alimentació i saber per què alguns, en excés, ens poden fer mal.