MonPlaneta
Un equip liderat per un català troba una possible manera d’eliminar l’acné
  • CA

Un equip liderat per Marc Güell, del grup de Biologia Sintètica Translacional de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) va anunciar aquest dijous el descobriment d’una possible manera d’eliminar soques d’un bacteri relacionat amb l’acné. Aquesta troballa, anunciada en un article a la revista ‘PLOS Pathogens’, ha estat possible gràcies a la col·laboració amb Universitat de Lund (Suècia) i l’empresa S-Biomedic.

Marta Sanvicente, Guillermo Nevot i Nastassia Knödlseder, tres dels autors de l’estudi | UPF

Una enorme relació simbiòtica

El nostre microbioma està format pels organismes que habiten dins i fora del nostre cos, especialment a la pell, la mucosa oral i els tractes gastrointestinals. És diferent en cada persona, amb qui forma una relació de simbiosi, i pot tenir tant efectes positius com negatius segons les proporcions i els equilibris entre els virus, els bacteris i els fongs que viuen, per exemple, a la nostra pell.

En aquest darrer cas, el bacteri més abundant és el Cutibacterium acnes (C. acnes). D’aquest, n’hi ha diverses soques, algunes més presents a les pells sanes i altres associades a l’acné. Si en persones sanes hi ha equilibri, a les persones en acné hi ha canvis en l’abundància d’algunes soques, que produeix un desequilibri anomenat disbiosi.

Fags atacant un bacteri | Dr. Graham Beards
Bacteriòfags atacant un bacteri | Dr. Graham Beards

Una alternativa als antibiòtics

Els tractaments antibiòtics no són una bona idea per combatre el problema, ja que maten moltes soques de C. acnes i també altres bacteris de la pell, alternant-ne l’equilibri. És per això que els investigadors han provat una altra cosa: manipular el microbioma per aconseguir una possible estratègia terapèutica que tracti l’acné sense provocar altres disfuncions.

Emprant bacteriòfags, es pot canviar la composició de soques de C. acnes, reduint els associats a l’acné sense afectar la resta, i fent servir organismes que ja són presents al microbioma de la pell. Els bacteriòfags són virus que infecten els bacteris i, fent-los servir, se’n poden eliminar alguns de concrets.

Un possible estratègia d’èxit

Per aconseguir que només ataquessin soques concretes, els investigadors van modificar un mecanisme dels bacteris per prevenir infeccions, unes modificacions a l’ADN que els permeten diferenciar el material genètic propi i l’aliè. Amb uns bacteriòfags concrets, es poden atacar les soques patogèniques, que no tenen aquesta estratègia de defensa, mentre la resta estan protegides de la infecció.

Les aplicacions podrien ser, per exemple, emprat els bacteriòfags per netejar part de les soques perjudicials que ocupen la pell, fent espai a incorporar-ne altres de beneficiosos. Així doncs, aquest estudi és una porta a canviar de manera eficient el microbioma i fer-lo més beneficiós per a les persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa