MonPlaneta
Els fongs que viuen als nostres intestins també tenen un paper important a la nostra salut
  • CA

El paper de la flora bacteriana dels intestins en la nostra salut ha estat molt estudiat durant els darrers anys. Un article publicat a la revista ‘Nature’, però, vol que ens fixem en uns altres habitants del nostre aparell digestiu: els fongs, que podrien ser igual d’importants. De la mateixa manera que proliferen en uns intestins sans, també poden causar problemes com ara la malaltia inflamatòria intestinal (MII).

Els experiments duts a terme amb ratolins mostren que normalment el sistema immunològic controla els fongs, atacant-los quan es tornen perillosos. Quan hi ha un desequilibri, però, és més fàcil que apareguin problemes de salut. Gràcies a les noves eines i tecnologies, però, aquest equilibri delicat es pot estudiar amb més detall que mai, donant una visió més global de l’ecosistema que és el nostre cos i obrint nous camins que poden dur a trobar maneres de millorar la nostra salut intestinal. De fet, l’estudi demostra que, algun dia, es podrien fer servir vacunes per frenar malalties gastrointestinals enfortint la resposta immunològica que ajuda a tenir un equilibri sa de bactèries i fongs als intestins.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay

La idea d’aquest estudi va venir del fet que, per diagnosticar la malaltia de Crohn, es fa servir un test que detecta els anticossos que combaten els fongs, però no s’havia estudiat gaire més enllà. Així doncs, treballant amb mostres de pacients i experimentant amb ratolins, van adonar-se que el fong Candida albicans, un dels més importants d’entre els que viuen als nostres intestins, produïa una resposta immunològica molt forta, especialment en un estat concret que s’adhereix a les proteïnes i els ajuda a envaïr noves zones. Així doncs, van examinar els ratolins i es van adonar que, si els que tenien Candida en la seva forma normal estaven sans, els que la tenien en l’estat invasiu tenien símptomes i danys intestinals semblants als del MII. La resposta normal dels anticossos, doncs, és detectar aquesta forma i destruïr-la.

La MII però, no és l’únic problema de salut afegit als fongs, sinó que també hi ha les infeccions vaginals. Així, una vacuna que està sent desenvolupada per tractar-les activa una resposta immunològica semblant a la que és present en els malalts de Crohn i, provada en ratolins, reduïa els símptomes de MII. Així, és possible que una versió humana d’aquesta vacuna pugui ajudar els qui pateixen la malaltia i, qui sap, si es podria fer el mateix amb altres dels molts microorganismes que viuen al nostre interior.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa