MonPlaneta
Els anticossos de la vacuna de Pfizer: efectius contra la variant delta però no tant contra la beta
  • CA

Malgrat la gran pujada de casos arreu del món durant aquest estiu, la variant delta del SARS-CoV-2 no ha demostrat ser gaire efectiu a l’hora d’evitar els anticossos que genera la vacunació. En un estudi de la Universitat de Washington (Estats Units), publicat a la revista ‘Immunity’, els investigadors han analitzat els anticossos generats en resposta a la vacuna de Pfizer, arribant a la conclusió que aquesta variant només pot evadir-ne un. La variant beta, en canvi, va poder evitar ser identificada i neutralitzada per molts d’ells.

Aquesta podria ser una explicació a per què una part important de la població mundial ha evitat els pitjors efectes de la variant delta, responsable de la majoria de casos detectats aquest estiu. Després d’estudis que demostren que tant la infecció com la vacunació dónen anticossos de llarga durada, calia saber l’espectre d’aquesta protecció, especialment davant les noves variants. Una resposta ideal suposa tenir una diversitat d’anticossos que poden reconèixer el virus fins i tot si canvia una mica, és a dir, dóna més resiliència davant el patogen. Així, si un o diversos d’ells ja no són capaços d’identificar un virus mutat, n’hi ha altres que poden i la protecció es manté.

Vials amb l'etiqueta
Vials amb l’etiqueta “COVID-19 / vacuna contra el coronavirus / només per injecció” i una xeringa mèdica davant del logotip de Pfizer | ACN

Que la variant delta sigui la més habitual a dia d’avui no vol dir que sigui més resistent que les altres. Això només és un factor, i també n’hi ha com ara la seva habilitat per replicar-se i contagiar altres persones independentment de la seva capacitat d’esquivar les defenses del cos. Per comprovar aquest darrer factor, els responsables de l’estudi van treure cèl·lules productores d’anticossos de tres persones que havien rebut la vacuna de Pfizer i les van cultuvar al laboratori, obtenint 13 anticossos diferents contra la variant original del virus. Després, les van exposar a les variants alfa, beta, gamma i delta. Dotze dels tretze anticossos van reconèixer les variants alfa i delta, vuit d’ells les van reconèixer totes, i un altre no en va reconèixer cap. Pel que fa a la capacitat de neutralitzar el virus, cinc dels tretze anticossos van neutralitzar la soca original i també la variant delta, mentre que tres van neutralitzar l’alfa i la delta i només un d’ells les va poder neutralitzar totes quatre.

Així doncs, malgrat l’alarma generada, la variant delta és bastant feble pel que fa a evitar la resposta del cos, especialment en comparació amb la beta. Si una nova variant es propagués com una i resistís com l’altra, però, podríem ser davant d’un problema seriós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa