Les mesures preses per mirar de contenir la Covid-19 han tingut un impacte important en força malalties respiratòries més. Segons explica la prestigiosa revista ‘Nature’, n’hi ha que pràcticament han desaparegut, altres s’han reduït molt i n’hi ha d’altres que estan apareixent fora de temporada, cosa que complica la resposta sanitària a la pandèmia però també dóna pistes als científics sobre com es propaguen els patògens que les causen.

Ara, amb l’inici de la temporada de refredats i grip, els experts no saben què pot passar. La majoria coincideixen que la grip tornarà amb força tard o d’hora a mesura que les restriccions socials i de mobilitat i l’ús de mascareta vagin desapareixent. Si habitualment aquesta malaltia causa entre 290.000 i 650.000 morts anuals, entre 2020 i 2021 pràcticament va desaparèixer, i la quantitat de casos és estable des d’abril de 2020. El fet que la grip s’hagi mantingut en nivells baixos tot i l’aixecament de restriccions socials posa de manifest la importància dels desplaçaments internacionals com a vector de contagi. Així, als tròpics la grip continua circulant molt poc, però es podria escampar des d’allà un cop s’obrin les fronteres.

Llargues cues per ser vacunat de la grip
Llargues cues per ser vacunat de la grip

No tot és la grip, però: les mesures han eliminat algunes infeccions bacterianes que causen, per exemple, pneumònia, meningitis i sepsi. El refredat comú, en canvi, causat per rinovirus, ha continuat als mateixos nivells durant tota la pandèmia i, fins i tot, s’han disparat en alguns països, cosa que indica que no és tan susceptible a mesures com la higiene de mans o de superfícies i, és clar, que s’havia eliminat la competència de molts altres patògens respiratoris. Això, en part, és bo, ja que hi ha proves clares que els virus menys agressius protegeixen els infectats de patir malalties més greus.

També hi ha alguns virus típics de l’hivern que han aparegut fora de temporada, com els coronavirus típics dels humans i els parainfluenza, que causen refredats comuns. Una de les teories, defensada pel Centre de Prevenció i Control de Malalties dels Estats Units, és que aquests brots inesperats estan relacionats directament amb la reobertura de les escoles. El més preocupant, però, continua sent la grip, que podria patir un efecte rebot fort. Actualment, se sap que al món estan circulant els virus H3N2, H1N1 i B, i que aquest darrer va provocar la mort d’un número inusual d’infants entre 2019 i 2020. En aquestes circumstàncies, afirmen els experts, potser vacunar-se contra la grip és més important que mai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa