Enviar humans a Mart no és només un repte tecnològic, d’enginyeria o de seguretat. Per dur-ho a terme també cal superar grans obstacles de salut, el més gran dels quals és el que suposa la radiació provinent del Sol i d’altres estrelles i galàxies. A la Terra l’atmosfera ens en protegeix però a l’espai –i a Mart– la situació és molt diferent. Així doncs, cal saber si aquesta radiació suposaria un perill per a la vida humana en un viatge d’anada i tornada al planeta roig i quant de temps ho podrien suportar els astronautes.
A la revista ‘Space Weather’, un equip internacional de científics mira de respondre aquestes preguntes. Resumint-ho tot, la conclusió és que, amb la protecció adequada a la nau, i si el viatge dura menys de quatre anys, es podria anar i tornar de Mart de manera segura. El temps, però, és crucial: la nau hauria de sortir de la Terra en el moment de màxima activitat solar, quan les partícules més energètiques i perilloses provinents d’altres galàxies serien reflectides per l’activitat del nostre astre. Així, tenint en compte que la durada mitjana d’un viatge a Mart és de nou mesos, es podria anar i tornar en menys de dos anys, la meitat del temps màxim que podria durar el trajecte sense suposar un problema de salut per als tripulants.

En conclusió, tot i que la radiació espacial posa uns límits estrictes al pes de la nau i al moment del llançament, cosa que afegeix dificultats tecnològiques evidents, és possible per als humans anar i tornar de Mart sense tenir grans problemes de salut a causa d’aquestes partícules que viatgen per l’espai. Si el viatge durés més de quatre anys, però, el nivell de radiació rebuda arribaria a nivells perillosos tant per als òrgans de la tripulació com, fins i tot, per a algunes parts de la nau.