MonPlaneta
El cos humà podria suportar anar i tornar de Mart?

Enviar humans a Mart no és només un repte tecnològic, d’enginyeria o de seguretat. Per dur-ho a terme també cal superar grans obstacles de salut, el més gran dels quals és el que suposa la radiació provinent del Sol i d’altres estrelles i galàxies. A la Terra l’atmosfera ens en protegeix però a l’espai –i a Mart– la situació és molt diferent. Així doncs, cal saber si aquesta radiació suposaria un perill per a la vida humana en un viatge d’anada i tornada al planeta roig i quant de temps ho podrien suportar els astronautes.

A la revista ‘Space Weather’, un equip internacional de científics mira de respondre aquestes preguntes. Resumint-ho tot, la conclusió és que, amb la protecció adequada a la nau, i si el viatge dura menys de quatre anys, es podria anar i tornar de Mart de manera segura. El temps, però, és crucial: la nau hauria de sortir de la Terra en el moment de màxima activitat solar, quan les partícules més energètiques i perilloses provinents d’altres galàxies serien reflectides per l’activitat del nostre astre. Així, tenint en compte que la durada mitjana d’un viatge a Mart és de nou mesos, es podria anar i tornar en menys de dos anys, la meitat del temps màxim que podria durar el trajecte sense suposar un problema de salut per als tripulants.

Teal Ridge (Mart) des de la càmera superior del vehicle d'exploració Curiosity
Teal Ridge (Mart) des de la càmera superior del vehicle d’exploració Curiosity

En conclusió, tot i que la radiació espacial posa uns límits estrictes al pes de la nau i al moment del llançament, cosa que afegeix dificultats tecnològiques evidents, és possible per als humans anar i tornar de Mart sense tenir grans problemes de salut a causa d’aquestes partícules que viatgen per l’espai. Si el viatge durés més de quatre anys, però, el nivell de radiació rebuda arribaria a nivells perillosos tant per als òrgans de la tripulació com, fins i tot, per a algunes parts de la nau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa