MonPlaneta
Un edulcorant força habitual actua com a supressor del sistema immunològic

Els resultats d’una investigació en ratolins, publicats fa poc a la revista ‘Nature’, apunten que la sucralosa, un edulcorant força habitual, actua com a supressora del sistema immunològic si es fa servir en dosis altes. Gràcies a aquesta troballa, s’obre la porta a donar-li alguns usos mèdics com, per exemple, tractar malalties autoimmunes.

Un productes 600 cops més dolç que la sacarosa

La sucralosa és un substitut molt potent del sucre, sense calories i conegut per ser 600 vegades més dolç que la sacarosa. A més, però, també aconsegueix reduir la resposta immunològica en ratolins. Això, sumat al fet que és possible que tingui un efecte semblant en els humans i que és molt improbable que un consum en quantitats normals tingui cap tipus d’efecte perjudicial, fa pensar que caldria estudiar-lo en més profunditat per conèixer quins beneficis se’n poden extreure.

Beguda ensucrada

Els edulcorants tenen efectes en el nostre cos

Normalment pensem que els edulcorants passen pel nostre cos sense pena ni glòria més enllà del sabor que ens deixen a la boca, però aquest estudi és una prova més de com de falsa és aquesta creença. De fet, aquests productes han estat molt estudiats durant els darrers anys, concloent que tenen efectes biològics, per exemple, en la composició del microbioma dels humans. En el cas de la sucralosa, a més de demanar que es facin estudis per establir quin impacte pot tenir el seu consum habitual en la salut humana, els autors també recomanen que s’investigui el seu potencial per frenar malalties causades per un sistema immunològic massa actiu.

La sucralosa frena l’activitat dels limfòcits T

Els indicis a què apunta aquest estudi parteixen d’experiments al laboratori en què es va exposar limfòcits T d’humans i de ratolins a aquest edulcorant, mostrant que frenen la seva capacitat tant de replicar-se com d’especialitzar-se. Per veure què passava en animals vius, els investigadors van donar a ratolins aigua que duia una dosi de sucralosa equivalent al màxim recomanat en humans. Els ratolins, que tenien o bé una infecció bacterial o un tumor, permetien veure com canviava la resposta de les defenses del seu cos.

Ratoli de laboratori | Pxhere
Ratoli de laboratori | Pxhere

Efectivament, també es va alentir, recuperant-se després de deixar de donar sucralosa als animals. Tot i que no es van fer proves en dosis més baixes, els científics tenen clar que les quantitats menors fan que aquest efecte desaparegui i que, per tant, les persones que en prenen quantitats normals no s’han de preocupar. Una altra dada curiosa és que aquest edulcorant només afecta les cèl·lules T i no les B, per exemple, i que no s’acumula al seu interior.

Una ajuda que podria ser molt important

Així doncs, i per bé que caldria veure quins són els efectes del consum de dosis més baixes per part d’humans en aquest mateix sentit, la sucralosa no té per què ser necessàriament dolenta. De fet, els resultats d’aquest estudi mostren que algun dia podria tenir un ús terapèutic en persones amb malalties autoimmunes que, normalment, resulten difícils de tractar.

La diabetis tipus 1 és una malaltia crònica d'origen autoimmune | Pixabay
La diabetis tipus 1 és una malaltia crònica d’origen autoimmune i, per tant, la sucralosa podria ajudar a tractar-la | Pixabay

Aquesta teoria va ser provada en ratolins criats amb predisposició a patir diabetis tipus 1, causada per la destrucció de cèl·lules del pàncrees per part dels limfòcits T. Després de 30 setmanes, un terç dels ratolins que havien estat rebent dosis altes de sucralosa havien desenvolupat diabetis mentre que en el grup de control, que va créixer en condicions normals, tots l’havien desenvolupat.

Així doncs, si aquest edulcorant tingués el mateix efecte en humans, administrar-lo juntament amb els medicaments immunosupressors habituals podria permetre reduir les dosis d’aquests fàrmacs o, si més no, combinar els efectes de tots dos. A més, la sucralosa és barata i fàcil de fabricar i es creu que té menys efectes secundaris, de manera que seria una gran ajuda a molts nivells.

Més notícies
L'aspartam és un endolcidor molt emprat pels refrescos 'light' i que podria causar ansietat, segons un nou estudi
Relacionen un edulcorant molt utilitzat amb l’ansietat
Un estudi en ratolins apunta que el consum d'aspartam influeix en aquest problema
Els aliments ultraprocessats tenen efectes negatius en la salut, fins i tot mitjançant mecanismes que a dia d'avui coneixem molt poc
Els aliments ultraprocessats augmenten el risc de mort prematura
El seu valor nutricional baix no és l'únic que resulta preocupant per a la salut
El cafè pot tenir un paper important a l'hora de reduir la incidència de la diabetis tipus 2 en persones que han patit diabetis gestacional | Maxpixel
Prendre cafè després de l’embaràs redueix el risc de diabetis tipus 2
Un nou estudi analitza a fons la diabetis gestacional i els seus efectes
La diabetis està creixent a un ritme constant a nivell global, juntament amb l'obesitat i la hipertensió
La diabetis i l’obesitat augmenten a tot el món però més als països pobres
Un equip d'investigadors ho atribueix, si més no en part, al canvi d'hàbits a l'hora de menjar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa