Hi ha un problema de la pell, conegut com a ‘dits de Covid’, que causa envermelliment i inflamació a les mans i els peus. Un nou estudi, publicat a la revista ‘British Journal of Dermatology’, sembla que ha aconseguit treure’n l’entrellat: segons les investigacions d’un grup de científics, aquests efectes, que poden durar fins i tot mesos, són un efecte secundari de la reacció del nostre sistema immunològic quan intenta combatre el virus.

El treball afirma que els símptomes comencen entre una i quatre setmanes després de la infecció amb el SARS-CoV-2 i pot fer que els dits de les mans i dels peus s’inflamin i fins i tot canviïn de color, posant-se vermells. Tot i que havia anat succeïnt des de l’inici dels casos de Covid-19, no va fer fins el desembre de 2020 que es va relacionar aquests símptomes amb la infecció vírica. Segons el seguiment que van fer a 50 persones que van passar la Covid i 13 que havien tingut símptomes similars abans de la pandèmia, és força segur que hi ha dues parts de les defenses del nostre cos que són responsables d’aquests canvis quan comencen a combatre la malaltia.

La primera és una proteïna antiviral coneguda com a interferon de tipus 1; la segona, en canvi, és un anticos que comet una errada i no només ataca el virus invasor sinó, també, les cèl·lules i teixits del propi cos, en el que es coneix com una resposta autoimmune. Així, tot i que l’estudi encara no proposa cap solució que impedeixi l’aparició d’aquests símptomes, almenys proporciona una raó que, segurament, pot donar una certa tranquil·litat a tots els qui la pateixen i, és clar, fer que els professionals sanitaris estiguin més alerta per veure si es presenten i prendre les mesures que siguin necessàries per alleujar el patiment dels pacients.

Nou comentari