Canviar la dieta pot ser una ajuda important a l’hora de combatre el càncer de còlon, segons un estudi publicat a la revista ‘Gastroenterology’ i elaborat per investigadors de la Universitat de Michigan (Estats Units). A l’article, expliquen com reduir el consum de proteïnes pot matar de gana el tumor i millorar tant els efectes dels tractaments com el pronòstic.
Una molècula que regula el creixement cel·lular
Les cèl·lules tumorals, com qualsevol altra, necessiten nutrients. Una de les molècules sensibles als nutrients més importants s’anomena mTORC1, una de les claus del creixement cel·lular. Si no hi ha nutrients, la molècula s’apaga i el creixement s’atura. Justament aquesta molècula és hiperactiva als càncers de còlon, i els científics volien saber si els tumors d’aquest tipus alteren alguna cosa per créixer més ràpid.
Els estudis en cultius de cèl·lules i en ratolins han demostrat que, si redueixes la disponibilitat de nutrients, les cèl·lules del càncer de còlon comencen a morir en massa i, en aquests darrers experiments, s’ha comprovat que una dieta baixa en proteïnes atura l’activació de la molècula mTORC1 i, per tant, bloqueja un regulador clau del creixement del càncer.
Una ajuda que cal fer servir amb cura
De fet, els assaigs van veure que aquest canvi en la dieta no només atura el creixement del càncer sinó que augmenta la mort de les cèl·lules i també les fa més vulnerables a la quimioteràpia. Això, és clar, no vol dir que la dieta sola pugui ser una teràpia contra el càncer sinó que facilita i impulsa l’efectivitat dels tractaments emprats habitualment.
El problema és que normalment les persones amb càncer ja experimenten, tot sovint, tant debilitat muscular com pèrdua de pes, cosa que podria ser encara pitjor si es limita el consum de proteïnes. Tot i això, els investigadors creuen que aquest descobriment es podria fer servir en moments clau, com abans de començar la radioteràpia o la quimioteràpia, fent dieta durant una o dues setmanes per augmentar l’eficància del tractament.