MonPlaneta
La dieta mediterrània pot reduir el risc de demència en gairebé un 25%

Alimentar-se seguint una dieta de tipus mediterrani, amb molt de peix, marisc, fruita i fruits secs, pot ajudar a reduir el risc de patir demències en gairebé un 25%, segons un estudi liderat per la Universitat de Newcastle (Anglaterra) i que ha estat publicat a la revista ‘BMC Medicine’. Aquest treball, un dels més grans fets mai sobre aquest assumpte, apunta clarament a un dels molts avantatges d’aquesta forma d’alimentació.

L’estudi més gran fet fins ara

Si fins ara s’havia estudiat aquesta relació en mostres poblacionals petites i amb un número reduït de casos de demència, en aquest cas els investigadors han fet servir les dades de més de 60.000 persones del UK Biobank, un gran grup de persones de tot el Regne Unit que, entre altres coses, havien completat enquestes sobre la seva alimentació. Durant el seguiment que se’n va fer al llarg d’una dècada, 882 d’ells van ser diagnosticats amb diverses demències.

Aliments típics de la dieta mediterrània  | Wikimedia Commons
Aliments típics de la dieta mediterrània | Wikimedia Commons

Beneficis fins i tot en persones amb risc genètic de demència

Abans d’establir relacions amb la dieta, els autors van tenir en compte quin era el risc genètic de cadascun d’ells. Tenint en compte això, els resultats indiquen que les persones que seguien una dieta mediterrània van tenir un risc de demència fins a un 23% inferior als qui no ho feien. A més, les anàlisis de les dades també indiquen que, fins i tot en el cas de persones que tenien un risc genètic de patir demències, es va reduir la probabilitat de que en desenvolupessin.

Per tot plegat, els investigadors demanen que es facin més estudis en aquest sentit per conèixer a fons tant l’abast com les raons d’aquests beneficis per a la salut a llarg termini. Tot i això, creuen que els seus resultats són més que suficients per recomanar a tothom que canviï la seva dieta en aquest sentit, en la mesura del possible, si vol reduir el risc de patir demències. També és cert, però,que seria bo saber quin són els aliments i els nutrients específics que aporten aquests beneficis per a la salut cerebral, per anar més enllà d’una recomanació genèrica d’una alimentació sana.

Més notícies
Carnisser

Diverses maneres de reduir la carn a la dieta: pros i contres

La seva substitució per vegetals, peix o una dieta vegana té impactes diferents en la salut i el medi ambient
:  - Mobile

Petits canvis a la dieta que podrien fer la teva vida més sana i sostenible

Un estudi publicat a la revista 'Nature Food' avalua més de 5.800 aliments pel seu impacte en la salut humana i també en el medi ambient
:  - Mobile
Aliments típics de la dieta mediterrània  | Wikimedia Commons

Reinventar la dieta mediterrània en l’era del mòbil per promoure la salut i la sostenibilitat

Caldrar crear hàbits factibles en tota la cadena de producció i consum d'aliments per aconseguir mantenir aquests beneficis
:  - Mobile
Aliments típics de la dieta mediterrània  | Wikimedia Commons

La dieta mediterrània pot reduir un 72% els gasos d’efecte hivernacle

La indústria alimentària és una de les principals fonts d'emissions que contribueixen a l'escalfament global
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa