MonPlaneta
Els diagnòstics de VIH continuen caient a Catalunya: un 20% menys el 2021
  • CA

Catalunya registra un altre descens interanual de les infeccions pel Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH). L’any 2021 es van fer 344 diagnòstics nous, una caiguda del 20% respecte els de l’any anterior, cosa que deixa la xifra de persones que conviuen amb el virus en unes 33.365, segons les dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya.

Així, la taxa d’incidència actualment se situa en 4,4 casos per cada 100.000 habitants davant dels 11 casos per cada 100.000 habitants, segons les dades publicades pel Departament de Salut de la Generalitat en un comunicat. La mitjana d’edat de les persones amb VIH és de 37 anys i el 81% de les persones diagnosticades són homes, amb una incidència de 9,3 casos per cada 100.000 habitants, mentre que en les dones és d’1,6 casos per cada 100.000 habitants.

Píndoles de la PrEP, un mètode eficaç de prevenció de les infeccions per VIH | NIAID
La PrEP ha demostrat ser un mètode eficaç de prevenció de les infeccions per VIH | NIAID

La principal via de transmissió és la sexual

Pel que fa a la via de transmissió, la principal és la sexual, amb un 72% de nous diagnòstics són en homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes i un 14% en homes i dones heterosexuals. Salut destaca que l’any passat es va consolidar el descens dels nous diagnòstics que es pot atribuïr al tractament, que des de 2015 és universal, i a l’augment de l’ús de la profilaxi pre-exposició (PrEP).

A més, des de l’administració autonòmica també es destaquen les intervencions de la Secretaria General d’Addicions, ITS i Hepatitis Víriques, com la distribució de prop de 2 milions de preservatius gratuïts cada any, 686.150 xeringues i la realització de més de 15.000 proves en 14 ONG, gairebé 800 a 125 farmàcies i prop de 400.000 des de la xarxa sanitària.

Els antiretrovirals han salvat milions de vides però no aconsegueixen eliminar del tot el VIH de l'organisme | Wikimedia Commons
Els antiretrovirals han salvat milions de vides però no aconsegueixen eliminar del tot el VIH de l’organisme | Wikimedia Commons

Objectius ambiciosos

Tot plegat va encaminat a aconseguir els objectius ’90-90-90′ d’ONUSIDA pel 2020, és a dir, que el 90% d’infectats ho sàpiguen, que el 90% d’aquests estiguin en tractament i que el 90% d’aquests darrers tingui una càrrega viral indetectable. A Catalunya, actualment, les xifres són 93-90-97, és per això que Salut s’ha marcat assolir l’objectiu ’95-95-95′ el 2025.

A banda d’això, també es treballa en un quart ’90’ relacionat amb la qualitat de vida de les persones amb VIH. Això passa per eliminar l’estigma i la discriminació que s’hi associen, i és per això que Salut, juntament amb Igualtat i Feminismes i el Comitè Primer de Desembre, han impulsat el Pacte Social conta la discriminació de les persones amb VIH, que traça una estratègia per resoldre les possibles vulneracions de drets i que es presenta públicament aquest dijous. La seva finalitat és canviar la percepció del virus a la societat, lluitar contra la serofòbia garantir l’accés en igualtat de condicions a serveis, prestacions i llocs de treball.

Més notícies
El VIH fixat sobre un limfòcit
Descrit el primer cas de VIH resistent a tots els antiretrovirals, només respon a un fàrmac
Perquè el tractament sigui efectiu i durador cal combinar dos o tres medicaments
Un estudi apunta que, amb només dues injeccions cada any, els infectats per VIH podrien tenir el virus sota control
Un tractament d’anticossos pot controlar el VIH amb dues dosis l’any
L'assaig clínic ha donat resultats molt prometedors i podrien substituir els antiretrovirals en alguns casos
Investigadors en un laboratori de Moderna
Una vacuna d’ARN missatger contra el VIH dóna bons resultats en primats
En macacs, aconsegueix reduir el risc d'infecció en gairebé un 80%
Uns medicaments aprovats pel VIH poden combatre tumors cerebrals
Funcionen amb la forma més comuna de la malaltia, per a la qual hi ha molt pocs tractaments possibles

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa