MonPlaneta
Detecten un marcador a la sang que permet saber qui pot patir la Covid tot i estar vacunat

Les persones que ja han rebut la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19 són menys susceptibles a infectar-se amb el virus si tenen nivells relativament alts d’anticossos, segons un estudi fet amb milers de treballadors sanitaris que havien rebut la vacuna de Pfizer i que ha estat publicat a la revista ‘The New England Journal of Medicine’. Així, conclou el treball, els nivells d’anticossos neutralitzants en una persona vacunada són un marcador que permet saber si, malgrat tot, acabarà sent infectada pel SARS-CoV-2.

Aquest descobriment pot ajudar els legisladors a aprovar noves vacunes sense fer grans assaigs clínics i també a valorar la necessitat de dosis recordatori per protegir la població contra noves variants del coronavirus. L’estudi s’ha fet amb dades de gairebé 11.500 persones que havien rebut la pauta de vacunació sencera a un centre mèdic de Tel Aviv (Israel). De tots ells, 39 van ser infectats pel coronavirus malgrat la vacunació, i tot i que la majoria van tenir símptomes lleus o cap ni un, un 19% d’ells encara en tenien sis setmanes després del diagnòstic. En 22 dels 39 treballadors, els investigadors van poder mesurar-los els anticossos el dia que van donar positiu o durant la primera setmana, i van comparar-los amb 104 treballadors més que tenien característiques semblants, com ara l’edat, però que no s’havien infectat. Els que havien donat positiu tenien nivells més baixos d’anticossos neutralitzants, en la primera prova clara d’aquesta correlació.

Vials amb un adhesiu que diu
Vials amb un adhesiu que diu “COVID-19 / Vacuna contra el coronavirus / només per injecció” i una xeringa davant del logotip de Moderna | ACN

Aquest estudi se suma als resultats d’un estudi clínic amb la vacuna d’AstraZeneca que, tot i que va mostrar una tendència semblant, la diferència entre els nivells d’anticossos no es va considerar estadísticament rellevant. Tot i que en aquest darrer treball és més clar, no s’ha establert un nivell d’anticossos que serveixi com a marca a partir de la qual s’està o no s’està protegit, i és precisament això el que s’ha de continuar investigant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa