MonPlaneta
Desenvolupen un test de Covid-19 molt més ràpid i barat que les PCR actuals

Un equip de científics dels Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units han aconseguit crear un nou mètode per fer tests del SARS-CoV-2. Com que aquesta tècnica evita extreure l’ARN del virus, simplificant el procés i fent-lo més ràpid i més barat. Així, una eina tan crucial en la lluita contra el virus podria tornar-se més eficient i facilitar el diagnòstic i la presa de mesures.

Els tests estàndard de detecció del SARS-CoV-2, les conegudes com a PCR, fan servir un mètode que amplifica l’ARN del virus fins a nivells detectables amb una tècnica anomenada transcripció reversa quantitativa (RT-qPCR). Abans d’això, però, l’ARN s’ha d’extreure de la mostra, i els fabricants d’aquests kits d’extracció han tingut molts problemes per produir-ne prous durant la pandèmia. Ara que la situació sembla més controlada, però amb l’aparició de noves variants, continuen fent falta proves diagnòstiques ràpides i millors. Per això es va mirar d’aconseguir que les mostres nasofaríngies i de saliva es poguessin fer servir per detectar l’ARN del virus de manera directa. El resultat, explicat en un article a ‘iScience’, és que és possible, i amb una sensibilitat notablement alta. A més, el mètode emprat inactiva el virus, i per tant permet manipular les mostres positives amb molta més seguretat.

Provant una sèrie de productes químics i fent servir mostres humanes i sintètiques per identificar quins podien preservar l’ARN amb el mínim de degradació i permetent, alhora, que es pogués detectar el virus amb el mateix procés que la PCR, es van trobar els més adients. Gràcies a aquest mètode, es pot millorar la sensibilitat, la rapidesa i el cost de les proves, estabilitzant l’ARN a temperatura ambient i fent més fàcil el transport, l’emmagatzematge i la manipulació de les mostres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa