MonPlaneta
Descobreixen com funciona la relació entre l’activitat del cervell i la del cor
  • CA

L’Hospital del Mar de Barcelona ha publicat a la revista ‘Annals of Neurology’ on exposa els resultats de la darrera investigació d’un dels seus equips de recerca. Segons afirmen els científics, una regió del cervell, anomenada ínsula, canvia diversos aspectes de l’activitat cardíaca en ser estimulat, especialment les seves freqüència i capacitat de contracció. Un estudi que facilitarà ampliar el coneixement de les fallades cardíaques, les arrítimes i les morts sobtades.

L’ínsula, que es troba en una zona profunda de la massa cerebral, és considerada un cervell a l’interior del cervell, però el seu funcionament és molt poc conegut. Els investigadors han estudiat com reacciona el cor si aquesta zona és estimulada en deu pacients que patien epilèpsia i que no responien al tractament. Se’ls va col·locar elèctrodes al cervell –a la meitat d’ells a la part dreta de l’ínsula i, a l’altra meitat, a la part esquerra– i se’ls van transmetre impulsos elèctrics, registrant les variacions que es produïen al ritme cardíac i a la sang i el volum de sang expulsada per l’aorta en contraure’s.

Un petit detall del fragment de cervell mapejat a Neurglancer | Lichtman Lab/Harvard University/Connectomics Team/Google
Mapa d’un fragment del cervell | Lichtman Lab/Harvard University/Connectomics Team/Google

Els resultats indiquen que l’ínsula, de manera inconscient, modula el cor, cosa que podria explicar els canvis que també produeixen les emocions. Més enllà d’això, però, en cas dels atacs epilèptics, podrien fer aparèixer alteracions al cor que causessin problemes de salut greus. Segons el costat de l’ínsula que s’estimula, la quantitat de sang expulsada pel cor augmenta o disminueix, tot i que en tots dos casos el ritme cardíac cau entre 4 i 5 batecs per minut. Així doncs, les activacions anormals d’aquesta zona del cervell, com ara les que es produeixen en alguns casos d’epilèpsia, podrien resultar en alteracions cardíaques, un fet que fins ara no s’havia pogut demostrar i que podria ajudar a comprendre els casos de mort sobtada en pacients epilèptics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa