Un equip d’investigadors del Trinity College de Dublin, a la República d’Irlanda, ha descobert un fet que pot explicar per què algunes persones resisteixen les infeccions virals. En un treball pioner, publicat a la revista ‘Cell Reports Medicine’, han estudiat el sistema immunològic de dones que van ser exposades a l’hepatitis C a través de transfusions anti-D. Les troballes fetes en aquesta recerca poden millorar molt la nostra comprensió de la resistència viral i fins i tot ajudar a dissenyar teràpies per tractar persones infectades.
Un accident tràgic
Entre 1977 i 1979, milers de dones van ser exposades accidentalment al virus de l’hepatitis C a la República d’Irlanda a través de transfusions anti-D, que s’empraven per evitar el desenvolupament d’anticossos en dones amb sang R negativa embarassades amb fetus R positius. Així, s’impedia el desenvolupament d’anticossos que podrien haver causat problemes en embarassos posteriors.

Totes aquestes dones es divideixen en tres grups: les qui van patir una infecció crònica, les qui van eliminar la infecció amb els seus anticossos i aquelles a qui no va passar res i ni tan sols van generar anticossos contra l’hepatitis C. L’existència d’aquest darrer grup va fer pensar als investigadors que hi havia persones amb una resposta immunològica innata més potent, una primera línia de defensa capaç d’eliminar la infecció sense ni tan sols generar anticossos.
Buscant les diferències
Una campanya va aconseguir reunir més de 100 d’aquestes dones que van rebre transfusions de sang contaminada, de les quals gairebé 40 eren del grup resistent. Se’ls van extreure mostres de sang, que van ser estimulades amb molècules que imiten la infecció viral i fan que s’activi el sistema immunològic innat.
En comparar la resposta d’un i altres grups, es va observar que les dones resistents tenien una resposta més potent de l’interferon tipus I, un antiviral que és molt important en la defensa contra infeccions no només pel virus de l’hepatitis C sinó també per d’altres com el de la Covid-19. És aquesta resposta augmentada, creuen els investigadors, el que va protegir aquestes dones quan, fa més de 40 anys, van rebre sang contaminara amb el virus de l’hepatitis C.

Una gran ajuda en la lluita contra els virus
Els resultats d’aquest estudi són molt importants perquè la resistència a les infeccions és un factor que sovint s’ignora, principalment perquè els individus resistents són difícils d’identificar perquè no tenen símptomes i probablement mai no saben que van estar-hi exposats. Casos tràgics com el de les transfusions contaminades, doncs, suposen una oportunitat única d’analitzar aquest tipus de resposta.
Ara, els investigadors miraran de buscar l’explicació d’aquestes diferències en el sistema immunològic, principalment en els gens. A més, també s’ha ampliat la cerca d’individus resistents als virus buscant persones que hagin estat molt exposades al SARS-CoV-2 però que mai no hagin patit la Covid-19.