MonPlaneta
Descobreixen per què algunes persones resisteixen les infeccions virals
  • CA

Un equip d’investigadors del Trinity College de Dublin, a la República d’Irlanda, ha descobert un fet que pot explicar per què algunes persones resisteixen les infeccions virals. En un treball pioner, publicat a la revista ‘Cell Reports Medicine’, han estudiat el sistema immunològic de dones que van ser exposades a l’hepatitis C a través de transfusions anti-D. Les troballes fetes en aquesta recerca poden millorar molt la nostra comprensió de la resistència viral i fins i tot ajudar a dissenyar teràpies per tractar persones infectades.

Un accident tràgic

Entre 1977 i 1979, milers de dones van ser exposades accidentalment al virus de l’hepatitis C a la República d’Irlanda a través de transfusions anti-D, que s’empraven per evitar el desenvolupament d’anticossos en dones amb sang R negativa embarassades amb fetus R positius. Així, s’impedia el desenvolupament d’anticossos que podrien haver causat problemes en embarassos posteriors.

Embaràs | Hippopx
Un tractament per a protegir els embarassos va acabar en tragèdia a la República d’Irlanda | Hippopx

Totes aquestes dones es divideixen en tres grups: les qui van patir una infecció crònica, les qui van eliminar la infecció amb els seus anticossos i aquelles a qui no va passar res i ni tan sols van generar anticossos contra l’hepatitis C. L’existència d’aquest darrer grup va fer pensar als investigadors que hi havia persones amb una resposta immunològica innata més potent, una primera línia de defensa capaç d’eliminar la infecció sense ni tan sols generar anticossos.

Buscant les diferències

Una campanya va aconseguir reunir més de 100 d’aquestes dones que van rebre transfusions de sang contaminada, de les quals gairebé 40 eren del grup resistent. Se’ls van extreure mostres de sang, que van ser estimulades amb molècules que imiten la infecció viral i fan que s’activi el sistema immunològic innat.

En comparar la resposta d’un i altres grups, es va observar que les dones resistents tenien una resposta més potent de l’interferon tipus I, un antiviral que és molt important en la defensa contra infeccions no només pel virus de l’hepatitis C sinó també per d’altres com el de la Covid-19. És aquesta resposta augmentada, creuen els investigadors, el que va protegir aquestes dones quan, fa més de 40 anys, van rebre sang contaminara amb el virus de l’hepatitis C.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Algunes d’aquelles dones van desfer-se del virus de l’hepatitis C sense ni tan sols generar anticossos | Pixabay

Una gran ajuda en la lluita contra els virus

Els resultats d’aquest estudi són molt importants perquè la resistència a les infeccions és un factor que sovint s’ignora, principalment perquè els individus resistents són difícils d’identificar perquè no tenen símptomes i probablement mai no saben que van estar-hi exposats. Casos tràgics com el de les transfusions contaminades, doncs, suposen una oportunitat única d’analitzar aquest tipus de resposta.

Ara, els investigadors miraran de buscar l’explicació d’aquestes diferències en el sistema immunològic, principalment en els gens. A més, també s’ha ampliat la cerca d’individus resistents als virus buscant persones que hagin estat molt exposades al SARS-CoV-2 però que mai no hagin patit la Covid-19.

Més notícies
Una sèrie d'injeccions durant unes setmanes aconsegueixen reduir i fins i tot curar el càncer en un assaig clínic
Curen el càncer d’un home gràcies a un virus que ataca els tumors
Era un dels participants d'un assaig molt prometedor en la lluita contra la malaltia
Els efectes d'un virus com aquest podrien ser molt greus, segons els investigadors | Cristóbal Castro
Observat per primer cop un virus híbrid que esquiva el sistema immunològic
El virus sincicial respiratori humà i el de la grip A s'han fusionat per formar un nou patogen
El desglaç a l'Àrtic pot posar en contacte patògens i animals que no s'havien trobat mai o que feia milers d'anys que no es trobaven | Universitat de Barcelona
La fusió del permagel ressuscita virus antics en un món amb nous hostes
El risc del retorn de malalties que es creien desaparegudes o el seu salt d'unes espècies a unes altres és real
L'equip de recerca de IDIBGI que ha treballat en l'estudi | Universitat Pompeu Fabra
Relacionen un virus present als intestins amb més capacitat cognitiva
La memòria també millora gràcies a aquest component de la microbiota

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa