MonPlaneta
Descobreixen una manera de tractar la intoxicació per monòxid de carboni
  • CA

El monòxid de carboni és conegut com un assassí silenciós perquè, com que no té color ni fa olor, pot produir intoxicacions mortals sense que la persona se n’adoni. Produït a causa de la mala combustió de combustibles fòssils, és la causa de moltes morts cada any, especialment provocades pel mal funcionament d’estufes. Els seus símptomes són molt genèrics, com ara mareig, mal de cap, vòmits i confusió, semblants als d’una grip i que poden fer que els afectats ni tan sols pensin a demanar ajuda mèdica.

Una intoxicació molt difícil de tractar i amb seqüeles

Fins ara, aquest tipus d’intoxicacions eren molt difícils de tractar, però el professor Tim Johnstone, de la Universitat de Califòrnia – Santa Cruz (Estats Units) afirma que ha descobert una manera més ràpida i fàcil de fer-ho. A dia d’avui, l’exposició al monòxid de carboni pràcticament només es pot tractar amb aire fresc. En aquestes condicions, calen sis hores perquè el nivell de monòxid de carboni en sang es redueixi a la meitat, un temps que es redueix si es fa servir una cambra hiperbàrica. No obstant això, el temps que dura la intoxicació pot continuar sent prou llarg com per produir seqüeles a llarg termini, com ara problemes neurològics.

A dia d'avui, una cambra hiperbàrica és la millor opció per tractar les intoxicacions per monòxid de carboni | Wikimedia Commons
A dia d’avui, una cambra hiperbàrica és la millor opció per tractar les intoxicacions per monòxid de carboni | Wikimedia Commons

El funcionament químic de la intoxicació

En un estudi publicat a la revista ‘Chemical Communications’, Johnstone i el seu equip han exposat els resultats de la seva darrera investigació. En un context biològic, el monòxid de carboni -un àtom d’oxigen i un de carboni amb un enllaç triple– s’ajunten a metalls com ara el ferro que hi ha a l’hemoglobina de la sang, fent que aquesta proteïna no pugui fer la seva funció bàsica, és a dir, transportar oxigen des dels pulmons fins a la resta del cos. Aquest és, essencialment, el funcionament d’una intoxicació per monòxid de carboni.

Un possible remei ràpid

Per mirar de pal·liar aquests efectes d’una manera fàcil i ràpida, Johnstone i els seus companys han dissenyat petites molècules que tenen moltes de les característiques de l’hemoglobina i a què el monòxid de carboni es pot enganxar amb molta més força que a aquesta. Així, una d’aquestes molècules fins i tot pot “arrencar” el monòxid de carboni que ja està enganxat a l’hemoglobina, permetent que torni a funcionar correctament. Així, la molècula pot funcionar com a “antídot”, alliberant els glòbuls vermells i restaurant el transport de l’oxigen pel cos.

Tot i que aquests resultats són preliminars, els investigadors tenen l’esperança de crear un tractament que es pugui administrar de manera fàcil i ràpida i poder, d’aquí poc, ajudar les persones que pateixin aquest tipus d’intoxicacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa