MonPlaneta
Descobreixen per què els cabells es tornen blancs amb l’edat

Un equip d’investigadors nord-americans afirmen que han descobert la raó per la qual els cabells es tornen blancs amb l’edat. Segons un article publicat a la revista ‘Nature’, les cèl·lules que produeixen el pigment, amb el pas del temps, comencen a perdre la capacitat de madurar i de convertir-se en melanòcits, que haurien donat als cabells el seu color habitual. Aquesta troballa, segons els cientifics, no només obre la porta a revertir la pèrdua de color dels cabells sinó que, sobretot, pot ajudar a comprendre i tractar millor alguns problemes mèdics, entre els quals alguns càncers.

Un procés natural que comença a fallar amb el temps

Els nostres cabells creixen i cauen constantment, en un cicle que dura tota la vida. Els cabells nous creixen a parir dels fol·licles de la pell, on també hi ha els melanòcits que produeixen el pigment que els dóna el color. Aquests melanòcits també es renoven constantment, amb els nous formant-se a partir de cèl·lules mare. En les persones a qui els cabells es tornen blancs, però, aquestes cèl·lules s’han quedat ‘encallades’ durant el desenvolupament, segons afirma aquest treball.

Els ratolins permeten saber què passa

Els investigadors van examinar el procés tal com es produeix als ratolins, que tenen cèl·lules iguals que les dels humans per donar color al seu pèl. És així com han observat que, a mesura que els cabells van envellint, caient i tornant a créixer, cada cop hi ha més melanòcits que deixen de fer bé la seva feina. Les cèl·lules mare deixen de moure’s pel fol·licle i es queden en un punt fix, cosa que els impedeix acabar de madurar i, en no generar pigment, el cabell creix de color blanc.

Cabells grisos | Pixabay
Cabells grisos | Pixabay

Aquest procés observat en els ratolins és molt possible que tingui lloc, també, en els humans. Si fos així, no només s’hauria trobat una explicació a per què els cabells es tornen blancs sinó que, a més, s’obriria la porta a prevenir o fins i tot revertir la pèrdua de color dels cabells causada per l’edat. A més, però, hi ha altres possibles causes, com ara la malnutrició o l’estrès, que també han estat identificats com a causes reversibles de l’emblanquiment dels cabells.

Un estudi que va molt més enllà de l’estètica

Més enllà d’això, però, l’estrudi és important perquè permet entendre altres problemes on les cèl·lules mare poden tenir un paper rellevant, com ara el melanoma, el càncer de pell més mortífer que hi ha, algunes formes autoimmunes d’al·lopècia o fins i tot el vitiligo, en què es perd la pigmentació de la pell. Investigar en aquest camp, doncs, no només pot donar resultats que siguin útils des del punt de vista estètic sinó que la medicina en general també se’n podria beneficiar molt.

Més notícies
L'obesitat, a més de l'edat, està directament relacionada amb la calvície | Pxhere
Menjar menys greixos ajuda a prevenir la calvície
Descobreixen un mecanisme que relaciona obesitat i aprimament i pèrdua dels cabells
Les infeccions per SARS-CoV-2 sovint deixen tot de seqüeles agrupades en el que s'anomena 'Covid persistent'
Alopècia i falta de desig sexual, entre els símptomes de Covid persistent
Un nou estudi ha identificat 62 símptomes associats a la malaltia i alguns factors de risc de patir-la
Una piga | Domini Públic
Descobreixen per què algunes pigues es converteixen en melanomes
Això podria permetre detectar abans possibles càncers de pell i millorar-ne el tractament
Un tractament contra l'artritis reumatoide ha demostrat ser efectiu en l'alopècia areata, una malaltia autoimmune que fa caure el pèl del cos als qui la pateixen
Els Estats Units aproven un medicament que cura l’alopècia autoimmune
Es fa servir per a l'artritis reumatoide però els assaigs en demostren l'efectivitat en frenar la caiguda dels cabells

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa