MonPlaneta
Les descobertes mèdiques de 2021, més enllà de la Covid
  • CA

Tot i que la pandèmia de Covid-19 ha ocupat gran part de les notícies pel que fa a la investigació mèdica, el fet és que aquest any hi ha hagut molts més avenços rellevants. De la investigació contra el càncer a la fibromiàlgia o els trastorns mentals, passant per l’alimentació, els científics de tot el món han continuat treballant en camps ben diferents i aconseguint resultats que, tant si és avui com d’aquí a uns anys, podrien millorar moltíssim la nostra qualitat de vida.

Tot i que ha estat complicat, a ‘Món Planeta’ us n’oferim un petit recull, per bé que a la nostra secció de medicina podreu trobar moltes més notícies que també valen la pena de ser recordades. Alenades d’esperança en moments molt complicats i un recordatori que els nostres coneixements avancen a una velocitat altíssima. Si malalties que eren mortals fa un segle ara són petits problemes de salut, d’aquí unes dècades podria tornar a passar el mateix amb alguns dels grans mals de la nostra època.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay

1 – Demostren que la fibromiàlgia és una malaltia autoimmune. Fins ara es pensava que l’origen de la malaltia era al cervell.

Freeimages.com
Freeimages.com

2 – Troben una pista clau per identificar les causes dels trastorns mentals. Comprendre-les com una combinació de tres factors podria revolucionar aquest camp de la medicina.

Piqsels
Piqsels

3 – Una sola proteïna, clau per allargar molt els anys gaudits amb salut. Podria ser modificada genèticament per mantenir l’esperança de vida però augmentar-ne la qualitat.

Agència Internacional de l'Energia Atòmica
Agència Internacional de l’Energia Atòmica

4 – Un medicament oral barat podria ajudar a curar el càncer. Es tracta de l’arginina, un aminoàcid que forma part de la proteïna animal.

Peix blau, alt en àcids grassos i especialment en ADH, en un mercat | Pxhere
Peix blau, alt en àcids grassos i especialment en ADH, en un mercat | Pxhere

5 – Descobreixen un àcid gras Omega-3 que enverina els tumors i els desintegra. Les cèl·lules cancerígenes se n’alimenten però no les poden processar i s’enverinen i acaben morint.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa