MonPlaneta
Descobert el possible origen de la Covid-19
  • CA

Un equip de l’Institut Pasteur (França) ha anunciat a través d’un article a la revista ‘Nature’ la possible identificació de l’origen del virus de la Covid-19. Tres espècies de ratpenats que viuen a coves del nord de Laos, a prop de la frontera xinesa, són portadors dels coronavirus més semblants al SARS-CoV-2 que s’han trobat fins ara en animals.

Aquests coronavirus, de fet, fins i tot són capaços d’infectar cèl·lules humanes, tal com han demostrat els científics, cosa que encara fa més possible que puguin ser els avantpassats del de la Covid. El descobriment s’ha fet a través de l’estudi de 645 ratpenats de 46 espècies diferents capturats a quatre indrets de Laos, de qui es van obtenir mostres de fluids corporals. Tots ells eren portadors de diversos tipus de coronavirus, però tres d’ells van cridar especialment l’atenció per la seva semblança amb el causant de la pandèmia.

Ratpenat del gènere Rhinolopus, on s'han descobert coronavirus gairebé idèntics al SARS-CoV-2 | Wikimedia Commons
Ratpenat del gènere Rhinolopus, on s’han descobert coronavirus gairebé idèntics al SARS-CoV-2 | Wikimedia Commons

Un d’aquests virus s’assembla al SARS-CoV-2 en un 96,8%, la xifra més alta que s’ha vist fins ara, superant-ne un altre descobert fa anys a la Xina. Els altres dos virus identificats són molt semblants entre ells, cosa que indica que és possible que aquests patògens circulin entre les espècies que comparteixen hàbitat. Que el virus de la Covid, des del punt de vista genòmic, sembli contenir parts provinents de virus diferents podria explicar-se per aquesta circulació entre espècies.

Els científics adverteixen que és possible que aquests virus, i altres que viuen als ratpenats, puguin saltar a humans i provocar noves malalties. D’altra banda, i pel que fa al SARS-CoV-2, afirmen que encara cal identificar quins passos intermitjos van dur els virus descoberts a convertir-se en el que, des desembre de 2019, s’ha estès per tot el món causant gairebé sis milions de morts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa