MonPlaneta
Deixar que la febre faci el seu curs pot ser millor que prendre medicaments

En casos de febre lleu, deixar que la malaltia faci el seu curs en comptes de prendre medicaments pot ser la millor opció. Segons un nou estudi elaborat per investigadors de la Universitat d’Alberta, al Canadà, deixar aquests casos sense tractament pot dur a una recuperació més ràpida i efectiva, tal com expliquen en un article publicat a la revista ‘eLife’.

La febre moderada permet una recuperació ràpida

En els seus experiments en peixos, els científics han observat com deixar que la natura fes el seu curs feia que eliminessin la infecció ràpidament, controlessin la inflamació i reparessin els teixits danyats. La febre moderada, al cap i a la fi, és autoconclusiva, i el cos no només la indueix sinó que la desactiva quan el perill ha passat sense que calgui prendre medicació. Per bé que els avantatges per a la salut humana de la febre han de ser confirmats científicament, els mecanismes subjacents són comuns entre els animals i, per tant, els beneficis haurien de ser semblants al cas dels peixos.

Aspirina | Flickr
L’aspirina és un dels medicaments sense recepta més emprats per fer baixar la febre | Flickr

Un mecanisme de defensa naturalq ue cal deixar treballar

Així doncs, els investigadors recomanen resistir-nos a prendre medicaments sense recepte contra la febre, com els antiinflamatoris no esteroideus, tan bon punt apareix la febre. Amb ells, afirmen, ens estalviem part de la incomoditat de la febre però, probablement, també alguns dels beneficis de la resposta natural del cos, fent que el procés de curació s’allargui encara més. La febre, al cap i a la fi, es creu que fa 550 milions d’anys que existeix com a mecanisme de defensa natural dels animals i, fins ara, no n’hem trobat cap de millor.

Controlant la febre la infecció pot durar el doble

En el cas dels peixos, van ser infectats amb bacteris i, després, se’n va seguir el comportament. Els símptomes externs eren semblants als dels humans: febre, menys mobilitat, cansament, malestar… Tot de mostres del funcionament del sistema immunològic dels animals. La febre és una resposta integral que activa les defenses contra la infecció i ajuda a controlar-la. De fet, quan es van donar medicaments contra la febre als peixos, van trigar el doble a eliminar la infecció. Així doncs, de vegades, patir el malestar d’una febre pot ajudar a que ens recuperem més ràpidament i millor.

Més notícies
Dos limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH
Descobreixen la importància del magnesi pel sistema immunològic
És essencial pel funcionament dels limfòcits T. Aquesta troballa podria ser molt important pels pacients de càncer
La pol·lució és darrere de moltíssims problemes pulmonars i, a més, anul·la la nostra capacitat de defensar-nos-en | Cristóbal Castro
La pol·lució destrueix lentament les defenses dels pulmons
La debilitació del sistema immunològic se suma als efectes que causa la contaminació de l'aire
La manera com neixen els nadons té un efecte important en com reben les vacunes | Pixabay
La manera com naixem pot alterar l’efectivitat de les vacunes
Un estudi detecta diferències en el sistema immunològic dels nascuts per part vaginal i cesària
lactància materna
Els beneficis de la lactància materna en el sistema immunològic dels nadons
Un estudi recent també ha descobert, per sorpresa, que pot tenir inconvenients

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa