MonPlaneta
Crida als països rics perquè enviïn les vacunes que els sobren
  • CA

Més de 160 exlíders mundials i altres figures capdavanteres han publicat una carta, organitzada per l’exprimer ministre britànic, Gordon Brown, on demanen als països rics que enviïn de manera immediata els milions de vacunes contra la Covid-19 que els sobren als països en vies de desenvolupament. El destinatari de la carta és el primer ministre italià, Mario Draghi, que aquest cap de setmana acull a Roma una trobada del G20.

Els signants de la missiva consideren que no és ètic deixar que es facin malbé mentre, a altres indrets del món, encara hi ha milers de morts cada dia a causa del virus. Entre ells hi ha 36 expresidents, com el brasiler Fernando Cardoso; 30 exprimers ministres, com el britànic Gordon Brown i la neozelandesa Helen Clarke; i 100 grans personalitats globals més, entre les quals l’exsecretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. Brown, precisament, ha declarat al programa ‘BBC Breakfast’ que “els països han sobreencarregat i tenen excedent de material i no estan emprant les vacunes prou ràpid, de manera que moltes podrien caducar”.

Vials amb un adhesiu que diu
Vials amb un adhesiu que diu “COVID-19 / Vacuna contra el coronavirus / només per injecció” i una xeringa davant del logotip de Moderna | ACN

Si bé a dia d’avui ja s’han posat més de 6.000 milions de dosis de la vacuna contra la Covid-19, el 70% han estat a un grup molt petit de països mentre que, als més pobres, només un 2% n’ha rebut com a mínim una. Segons la carta, a més, entre els Estats Units, el Canadà, el Regne Unit i la Unió Europea hi haurà 240 milions de vacunes sobrants a finals d’aquest mes, que podrien ser enviades immediatament als països on més les necessitin. Cada més, afirmen, hauria de passar el mateix, fins a arribar a 1.100 milions durant els propers quatre mesos. És l’única manera, diuen, de complir amb l’objectiu de l’Organització Mundial de la Salut d’aconseguir que, la primavera de l’any vinent, el 70% dels adults del món estiguin vacunats.

Sobre les vacunes caducades, els signant de la missiva afirmen que en caducaran 100 milions a finals d’any i que, a finals de gener de l’any vinent, la xifra es podria haver duplicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa