MonPlaneta
Creen una vacuna experimental contra tots els tipus de grip coneguts
  • CA

Un grup de científics de diverses institucions dels Estats Units ha anunciat que ha fet un gran avenç en el disseny d’una vacuna universal contra els 20 tipus de virus de la grip que es coneixen. En un article publicat a la revista ‘Science’, els investigadors expliquen com els assaigs en fures i ratolins, aquesta vacuna experimental, feta amb la mateixa tecnologia d’ARN missatger emprada en creades per Pfizer i Moderna contra la Covid-19, ha generat nivells alts d’anticossos.

Un virus que canvia ràpidament

Com és ben sabut, els virus de la grip muten ràpidament i és per això que les vacunes que s’administren cada any són actualitzades per adaptar-les a la variant o soca que més circula cada any. Tot i això, no funcionen contra tots els tipus de virus de la grip que hi ha en circulació al món i, si n’aparegués un capaç de provocar una pandèmia, segurament tampoc no hi faria gran cosa.

Vacunació de la grip | ACN
La vacunació contra la grip estacional és una de les grans operacions regulars dels serveis sanitaris d’arreu del món | ACN

En aquesta vacuna, els investigadors van incloure-hi antígens dels 20 tipus coneguts de grip A i B, és a dir, fragments reconeixibles de tots ells que poden ensenyar el sistema immunològic com combatre’ls i que, esperen, també ajudarien a reconèixer qualsevol variant mutada que se’n pogués derivar i que fos potencialment perillosa.

Així, gràcies a ella, les persones vacunades tindrien un nivell basal de memòria immunològica a molts tipus diferents de grip, cosa que podria evitar, probablement, milions de morts cada any. A més, en cas que aparegués una nova variant de la grip amb probabilitats de convertir-se en un problema d’abast global, suposaria un perill molt menor per a la població.

Un hospital militar nord-americà durant la pandèmia de grip espanyola
Un hospital militar nord-americà durant la pandèmia de grip espanyola de 1918

Una gran esperança contra un perill sempre present

Tot i que fins fa pocs anys aquesta idea podia semblar remota, l’experiència amb la Covid-19 ens ha demostrat com de senzill és que un patogen s’escampi ràpidament per tot el món, i si la SARS i la MERS van ser ‘avisos’ del que podia arribar, els brots de grip porcina en humans que es van produir l’any 2009 no van ser gaire diferents. En el cas de la grip, a més, només cal recordar l’antecedent de la pandèmia de grip espanyola de 1918, que va causar desenes de milions de morts arreu del món.

Així doncs, els bons resultats d’aquests estudis preclínics en una vacuna que ens protegeixi de tots els tipus existents de grip, i probablement dels que puguin aparèixer a partir d’ells, són una gran esperança per a tota la humanitat. Ara caldrà esperar, però, per veure quins resultats s’obtenen en els assaigs en humans, que corroboraran o frenaran l’entusiasme per una vacuna que redueixi enormement el perill constant que suposa el virus de la grip.

Més notícies
No tothom reacciona de la mateixa manera a una vacuna, especialment pel que fa a la protecció que ofereix
Un estudi analitza per què les vacunes funcionen diferent en cada persona
Els resultats poden ser molt importants per al seu desenvolupament i administració
Les migracions dels animals a causa del canvi climàtic poden augmentar la propagació de patògens, un perill que caldria evitar tant com fos possible
El canvi climàtic pot facilitar l’aparició de noves malalties infeccioses
Durant les properes dècades els contagis entre espècies es multiplicaran i creixerà el risc de noves pandèmies
Singapur té un problema cada vegada més important amb les epidèmies estacionals de dengue | Pxhere
L’epidèmia de dengue de Singapur és un advertiment per a tot el món
Els efectes del canvi climàtic estan avançant i magnificant els contagis estacionals de la malaltia
Els efectes d'un virus com aquest podrien ser molt greus, segons els investigadors | Cristóbal Castro
Observat per primer cop un virus híbrid que esquiva el sistema immunològic
El virus sincicial respiratori humà i el de la grip A s'han fusionat per formar un nou patogen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa