MonPlaneta
Creen un test sanguini per a l’ansietat

Un equip d’investigadors de la Universitat d’Indiana, als Estats Units, ha presentat un test sanguini per a l’ansietat. Tal com expliquen en un article publicat a la revista ‘Molecular Psychiatry’, aquest test busca biomarcadors que poden ajudar a determinar de manera objectiva el risc que té una persona de desenvolupar aquest trastorn, la gravetat de l’ansietat que pateix en aquell moment i fins i tot quines teràpies anirien millor per tractar-la. Després de ser validat, aquest test ja està sent desenvolupat per comercialitzar-lo per part de l’empresa nord-americana MindX Sciences.

Un problema molt estès per tot el món

Arreu del món hi ha milions de persones que pateixen d’ansietat, un trastorn que, quan és prou greu, pot interferir de manera molt important en la vida diària i fins i tot arribar a ser incapacitant. Actualment, la manera de tractar-la és veure com se senten les persones afectades per veure si necessiten teràpia, medicació… En el cas dels fàrmacs, però, molts d’ells resulten addictius i poden acabar causant més problemes dels que resolen.

Així doncs, els investigadors van mirar d’aconseguir, a través de la identificació de biomarcadors, trobar el millor tractament per a cada persona. En el passat, el mateix equip ja havia desenvolupat tests sanguinis semblants per al dolor, la depressió i el trastorn bipolar i la síndrome d’estrès posttraumàtic, i ara han dut a terme el mateix procés per a l’ansietat.

El trastorn d'ansietat s'acostuma a tractar amb benzodiazepines, que poden tenir efectes secundaris seriosos | Pixabay
El trastorn d’ansietat s’acostuma a tractar amb benzodiazepines, que poden tenir efectes secundaris seriosos | Pixabay

Un test per conèixer a fons l’ansietat

L’estudi va incloure tres cohorts independents per a la descoberta, la validació i la prova dels biomarcadors i el test. Els participants van sotmetre’s a una anàlisi de sang cada 3-6 mesos o quan els ingressaven a l’hospital per raons relacionades amb la salut mental. Examinant els biomarcadors de l’RNA de la sang, es va poder identificar l’estat d’ansietat d’aquell moment i la millor manera de procedir en cada cas, mostrant com d’efectiva podia ser cadascuna de les opcions disponibles en relació amb la biologia del pacient.

Així, a més dels fàrmacs, també es va poder tenir en consideració la teràpia cognitivoconductual o canvis d’hàbits, per exemple. Amb un test objectiu com aquest, doncs, es pot saber exactament quin és l’estat del pacient però també els riscos que pot córrer en el futur i quines són les opcions de tractament amb més probabilitats de donar bons resultats. Una eina que pot ser enormement útil perquè els professionals mèdics donin la millor atenció possible als pacients.

Test sanguini  | Europa Press
Test sanguini | Europa Press

Una eina per prevenir l’aparició o l’empitjorament del trastorn

Aquesta darrera possibilitat, de fet, és una de les més importants. Els biomarcadors poden canviar amb el temps, i aquest test pot permetre avaluar quin risc corre una persona de tenir més ansietat en el futur i també de quina manera hi poden influir alguns factors com ara els canvis hormonals. A dia d’avui hi ha moltes persones que pateixen ansietat però que no han estat diagnosticades i, quan finalment tenen un atac de pànic, no saben què els passa i acaben a urgències o en una ambulància. Si ho haguessin sabut, probablement s’haurien estalviat molt de patiment perquè haurien pogut prendre mesures per evitar arribar a aquesta situació límit.

Cap a una visió objectiva i global de la salut mental

Els investigadors, a més, apunten que el seu nou test també es podria combinar amb d’altres com els que ha desenvolupat el mateix equip, donant una imatge més completa de la salut mental dels pacients i del risc que corren de desenvolupar trastorns en el futur o de que els que ja pateixen empitjorin. Amb tot plegat es podria donar una atenció molt més ràpida i personalitzada i amb molta més perspectiva, cosa que no només alleujaria el patiment de milions de persones sinó que, a més, evitaria el patiment futur de moltíssimes més, prevenint l’aparició d’alguns trastorns mentals.

Més notícies
L'exercici és millor per a molts trastorns mentals que els medicaments o la teràpia, segons un estudi | Stockvault

L’exercici és millor per a la salut mental que la teràpia i els fàrmacs

Un gran estudi mostra com té beneficis enormes per a la depressió i l'ansietat
:  - Mobile
El trastorn d'ansietat s'acostuma a tractar amb benzodiazepines, que poden tenir efectes secundaris seriosos | Pixabay

Un medicament contra l’alcoholisme pot servir per tractar l’ansietat

El disulfiram ha demostrat que té uns beneficis semblants als del diazepam sense els seus efectes secundaris
:  - Mobile

Troben senyals d’ansietat al cervell fins i tot en entorns segurs

Un equip d'investigadors mira d'entendre l'impacte d'aquest trastorn al cervell
:  - Mobile
ASMR | Wikimedia Commons

Relacionen el neuroticisme i l’ansietat amb experimentar l’ASMR

Aquesta resposta del cos és més habitual en qui té aquests trets de personalitat i els ajuda a relaxar-se
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa